Магията на Buena Vista Social Club идва за последен път в София с легендарната певица, която миналата есен навърши 86

Единствената автентична певица в легендарната формация Buena Vista Social Club изрично пожела България да е включена в специална прощална серия от концерти тази пролет.

Кубинската Едит Пиаф идва у нас в компанията на най-обичаните музиканти от Хавана, с които обикаля целия свят през последното десетилетие.

След като през 2009 г. спечели "Грами" за най-добър албум, а през 2015 г. пя в Белия дом пред 500 специални гости, Омара Портуондо продължава да играе ролята на посланик на кубинската култура и да завладява сърцето на всеки, докоснал се до тази музика.

Концертът й у нас е на 28 април в зала 1 на НДК, а на сцената до нея застават виртуози като Родни Барето, Гастон Хоя и Андрес Коайо.

В София идва и пианистът Роландо Луна, открит от самия Чучо Валдес, легендата на латиноджаза, който  през 1999 г. му връчва първа награда на джаз фестивала в Куба и го запознава с Хесус Рамос и още интересни и продуктивни музиканти.

Оттогава Луна споделя сцената с Buena Vista Social Club, а паралелно с това събира овациите на публиката на редица международни прояви като 41-вия джаз фестивал в Монтрьо, където през 2007 г. печели първо място в категорията за солово изпълнение.

Пред родната публика излизат още барабанистът Родни Барето и виртуозът на челото Гастон Хоя, свирил със световни звезди като Стинг и Джил Петерсон.

На 28 април за последен път у нас ще чуем изпълненията на класики от репертоара на Buena Vista Social Club като Veinte años, Dos Gardenias, Candela, както и песни, превърнали се в част от световното културно наследство като Quizas, Quizas, Quizas.

Проектът Buena Vista Social Club доби световна популярност след едноименния филм на Вим Вендерс и последвалото световно турне на формацията. Две десетилетия по-късно интересът към феноменалните музиканти и тяхната история не стихва.

Номинираната за "Оскар" документалистка Люси Уокър (Waste Land) вече привършва работата по най-новия си филм, който проследява в детайли развитието на Buena Vista Social Club и магията около него - доказала на света, че Куба е музика, която всеки трябва да чуе.

Самата Омара Портуондо, която навърши 86 миналата есен, е израснала в Хавана и едва 15-годишна започва като танцьорка в бляскавия клуб "Тропикана", където сестра й е певица. И нейната сила обаче се оказва пеенето. От работата й с пианиста Франко Емилио се ражда нов стил, от англ. feeling (чувство), а Омара се превръща в Кралицата на филинга - симбиоза между джаз и бразилска боса нова.

Кариерата й се развива в женската формация Cuarteto D’Aida. По онова време квартетът подгрява някои от най-големите звезди като Бени Море, Едит Пиаф, Бола де Ниеве и Нат Кинг Кол, а клуб "Тропикана" е в апогея на своята популярност.

В кризисната точка от американско-кубинските отношения сестра й и много други музиканти остават в Маями, щата Флорида. Омара решава да се върне в Куба, а там емиграцията е отворила празнина, благодарение на която кариерата й процъфтява - първо с реформирания Cuarteto D’Aida, а след 1967 г. и като солова изпълнителка.

През 1997 г., когато вече се очаква да намали темпото, проектът Buena Vista Social Club дава нов тласък на творческия й живот и известността й по света. Салман Рушди нарича годината "лятото на "Буена виста". Невероятните изпълнения на Silencio и Veinte Años се превръщат в незаменима част от историята на музиката, а едноименният документален филм на Вим Вендерс предизвиква фурор.

На 28 април в зала 1 на НДК имаме възможността да се докоснем до една епоха, чиито завеси бавно и елегантно се спускат, като оставят публиката винаги да иска още.

Билетите за концерта на Омара Портуондо са на цени от 45 до 100 лв. и са достъпни в бензиностанции OMV, The Mall, билетен център НДК, клоновете на "Български пощи" и мрежата на Eventim.bg.

Източник: Keen Acts