Бившият финансов министър е един от петимата, които ще ръководят дружеството

На 27 януари е извършено официално вписване на Милен Емилов Велчев като един от петимата управители на "Вива Телеком България" ЕООД, става ясно от справка в Търговския регистър, цитирана от агенция "Блиц".

В регистъра с дата 27 януари 2015 г. е публикувана и промяна в юридическата форма на дружеството - от ЕАД то става ЕООД. Променя се и официалният адрес - той вече е на столичния бул. "Цар Борис Трети", а не, както досега, на ул. "Алабин". Назначен е и одитор на новото ЕООД - Екатерина Данчева Генешка, която ще ревизира капитала му.

Според "Блиц" интересното в случая е, че повечето от тези решения, с изключение на назначението на Милен Велчев са взети през януари-февруари 2014 г., но са вписани в Търговския регистър на 27 януари т.г. с един и същи час - 15,52. Засега не е ясно защо официализирането им става година след тяхното приемане.

В тази връзка има и известно разминаване между имената на управителите, посочени в документ от 17 януари 2014 г., но публикувани в търговския регистър на 27 януари 2015 г. - и последната редакция на хората в Управителния съвет.

В предишното ръководство на компанията имаше 9 управители, сега броят им е редуциран до пет. Според бившия финансов министър неговото влизане в управлението е по искане на собственика - "ИнтерВ Инвестмънт". Това се потвърждава и от писмото на регистрираната в Люксембург компания, приложено към документите на оператора.

Вчера стана известно, че и братът на Милен Велчев - Георги, влиза в ръководството на телекомуникационното дружество, но като член на Надзорния съвет.

48-годишният Милен Велчев беше финансов министър в правителството на Симеон Сакскобургготски (2001-2005 г.) като представител на т.нар. юпита от Лондон, където е работил в "Мерил Линч" през 1995-2001 г.

Роден в София, и завършва международни отношения във ВИИ "Карл Маркс" (1988), през 1993-та получава магистърска степен по бизнес управление от Рочестърския университет в САЩ, а през 1995 г. завършва финансов инженеринг в Масачузетския технологичен институт (MIT).