С биографията си и натрупания опит тя може да бъде една от значимите кандидатури в предстоящата кампания за генерален секретар на световна организация, мотивират се от Външно министерство

Ирина Бокова е номинирана за поста генерален секретар на ООН, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). Ведомството е изпратило писмо с българската кандидатура в централата на световната организация в Ню Йорк. Предложението е подписано от министъра на външните работи Даниел Митов с дата 9 февруари, във връзка с решение на Министерския съвет №404 от 19 юни 2014 г.

До официалното й номиниране се стигна ден след като Кристалина Георгиева уведоми премиера Бойко Борисов, че остава на постовете си в Европейската комисия.

С биографията си и натрупания опит г-жа Бокова може да бъде една от значимите кандидатури в предстоящата кампания за генерален секретар на ООН, посочват от Външно.

Виж още: Паси: Три причини Бокова да е българската номинация за ООН

Тя e родена на 12 юли 1952 г. в София. Баща й Георги Боков е участник в антифашистката съпротива, а след 1944 г. - деец на БКП и главен редактор на партийния орган в. "Работническо дело". През 1976 г. е свален от всички постове и пенсиониран на 56-годишна възраст, като причината според близките му е неговото несъгласие с политиката на налагане на Людмила Живкова в партийната и държавната йерархия.

Дъщеря му следва професионалния път на своя брат Филип Боков, който също е дипломат и бивш депутат, а през 2008 г. беше назначен от президента Първанов за посланик в Словения.

Тя е завършила столичната английска гимназия (1971 г.), а през 1976 г. се дипломира в Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО). През 1977-82 г. е трети секретар в отдел "ООН и разоръжаване" на МВнР, до 1984 г. - трети секретар в постоянното представителство на България в ООН, Ню Йорк, а демокрацията посреща отново във Външно, в същия отдел.

През 1990 г. е избрана за депутат в 7-то Велико народно събрание. В средата на 90-те, когато на власт идва кабинетът "Виденов", е секретар на правителствения Комитет по европейска интеграция. Тогава става зам.-министър на външните работи, като за кратко, до падането на соцправителството, изпълнява и длъжността на министър.

През 1996 г. лявата коалиция "Заедно за България" номинира Бокова за вицепрезидент в тандем с траколога проф. Иван Маразов, тогава министър на културата, но президентския вот печели кандидатът на ОДС Петър Стоянов..

През 2001-2005 г. е депутат от "Коалиция за България" в 39-ото Народно събрание. След това заминава като посланик във Франция, където е и наш постоянен представител към ЮНЕСКО, а на 22 септември 2009 г. е избрана за генерален директор на организацията.

При петия, последен тур на гласуването получава 31 гласа от 58-членния Изпълнителен съвет. Другият кандидат - египетският министър на културата Фарук Хосни, дотогава фаворит за поста, събира 27 гласа.

Така на 57 Бокова става първата жена, която оглавява агенцията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата. Тя е омъжена, с две деца, като понастоящем е втори мандат начело на ЮНЕСКО, която миналата есен отбеляза 70 години от създаването си.