Днес са възможни краткотрайни повишения на нивата на реките в Североизточна и Югозападна България, предупреждават от Министерство на околната среда и водите

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН днес с изключение на Югоизточна България, ще има превалявания със сумарни количества до 10-15 л/кв.м. 

Валежите в планинските райони и Предбалкана ще са от сняг, по високите полета и в Северна България от дъжд и сняг. Утре, с изключение на западните райони, ще превалява дъжд и сняг. Количествата за 24 часа - нощта срещу петък и петък от 1-2 л/кв.м. до 10-13 л/кв.м.

Водните количества в реките в цялата страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. 

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес са възможни краткотрайни повишения на нивата на реките в Североизточна и Югозападна България, а в петък и събота, в резултат на повишената почвена влага, частичното снеготопене и прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг, се очакват повишения на речните нива в по- голямата част от страната:

Дунавски басейн: Oчакват се повишения от валежи от дъжд и сняг, и частично снеготопене в горните и средни течения на реките: Лом, Цибрица, Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом;

Черноморски басейн: Повишение от частично снеготопене и валежи от дъжд и сняг в горните течения на реките Голяма Камчия и Луда Камчия, както и краткотрайни повишения на нивата на южночерноморските реки;

Източнобеломорски басейн: Повишение на водните нива от частично снеготопене и прогнозирани валежи:

Тунджа - горно и средно течение;

Марица - в целия водосбор на реката са възможни повишения в резултат на очаквано снеготопене и прогнозирани валежи от дъжд и сняг. По-голямо внимание на Родопските й притоци и водосбора й след Първомай, където се очакват повишения в резултат и на оттичането на реката.

Арда - в горно и средно течение. По – голямо внимание на притоците й: Узундере, Малка Арда, Давидовска, Чамдере, Върбица;

Бяла - повишение на водните нива в горната част на водосбора;

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Тунджа: Нивото на река Тунджа при Ямбол е под оранжевия праг (риск за тревога) и плавно ще продължи да се понижава, като през следващите дни ще се задържи над жълтия праг на предупреждение.

Нивото на река Тунджа при Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога), като ще продължи плавно да се понижава, но ще остане над оранжевия праг (риск за тревога).

Река Марица: Нивото на река Марица при Пловдив е над жълтия праг, понижава се и днес ще падне под него.

Нивото на река Сазлийка при Гълъбово се понижава, но ще остане над жълтия праг на предупреждение.

Нивото на река Марица при Свиленград е под оранжевия праг (риск за тревога), като плавно се понижава и се очаква днес да падне под жълтия праг за предупреждение.

Арда: Според системата за предупреждение за басейна на река Арда, нивата във водосбора на реката ще останат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: В резултат на частично снеготопене и прогнозирани валежи ще се повишат нивата на реките във водосбора на река Струма и на реките в средната и долна част на водосбора на река Места.

Източник: Министерство на околната среда и водите