Росен Ангелов се самоубил на 500 м от вилата, която обитавал. Според негови познати рецидивистът станал "различен човек" след раздялата си с Кети Кюхова

Тялото на мъж, който по възраст и описание отговаря на издирвания Росен Ангелов, основния заподозрян като извършител на шесторното убийство в Нови Искър, е намерено в изоставена къща. Той е открит с пистолет в ръка, с огнестрелна рана в областта на слепоочието, оповести главният секретар на МВР Младен Маринов.

От вътрешното министерство припомниха, че целта на операцията през последните три дни в района на Луково, в която се включиха военната полиция и армията, е била да се гарантира сигурността на гражданите и да бъде блокиран убиецът, за да се претърси районът дом по дом.

Според първоначалната информация, цитирана от Би Ти Ви, Ангелов се е самоубил с малокалибрено оръжие със заглушител. Бил намерен следобед, около 14 ч., от патрул на Военна полиция на няколкостотин метра от къщата, която изоставил около час преди силите на реда да нахлуят вътре в четвъртък сутринта. 

Вилата в Луково, където е открит трупът му, била избити с врати и прозорци и не е била проверявана по-рано.

Самоубийството му допълнително ще засили съмненията у някои наблюдатели, че хаотичната на пръв поглед оперативна работа след най-тежкото подобно престъпление в последните поне 15 години не е случайна - и никога няма да разберем цялата истина, коментира Би Ти Ви.

Събирането на информация с цел да се изясни мотивът за шесторното убийство продължава, за което се разчита на разпити на негови познати и иззетия компютър. От МВР, които още в петък обявиха престъплението за разкрито, уточниха, че разследването продължава.

Не е имал много вещи - дрехи, обувки, връхни дрехи, разказа Младен Маринов на брифинг. Припечелвал с работа като строителен работник - но не майстор, а общ работник, а също така в автосервиз, занимавал се предимно с железария, но нищо трайно - и не се е осигурявал.

Пред Би Ти Ви негов близък коментира, че Росен все още е бил много влюбен в Кети Кюхова - която по данни на следствието застрелял първа, преди да избие и семейството й.

Мъжът, работил с него през последната година и половина, го описва го като "много сприхав" и "потаен". За последно го видял на 1 януари, денят след убийството. Ангелов излъгал, че брат му е починал и отива на погребение. Иначе изглеждал "нормален".

Споделил и за връзката си с Кети Кюхова. Запознали се на спирка в Нови Искър. Любовта им продължила до ноември, а откакто се скарали през последния месец, започнал да изглежда "съвсем различен човек", въпреки че кореспонденцията му с 44-годишната жена продължила.

Ангелов тренирал всеки ден, поддържал изключителна форма и бил много издръжлив. Военна подготовка получил в Чуждестранния легион. На ден изминавал до 20 километра пеша. Винаги ходел с раница, в която си носел дрехи. Не се разделял и с пистолета си; бил отличен стрелец.

56-годишният рецидивист има три ефективни присъди. Влиза за първи път в затвора през 1984 г., когато е осъден за кражби, през 1999 г. отново е зад решетките за изнасилване, но е пуснат предсрочно през 2002-ра.

През 2009 г. получава осемгодишна присъда за блудство с 12-годишно дете. Тя остава висяща, защото рецидивистът така и не е открит, за да я излежи.

Пред телевизия "Европа" бившият главен секретар на МВР Николай Радулов цитира данни, че близо 600 души с влезли в сила присъди са обявени за издирване и все още никой не е вкаран в затвора. По думите му това се дължи на факта, че тези, които се занимават с издирването, са претоварени с други дейности и е абсурд да си вършат работата коректно при толкова много хора за издирване.

Той допускаше, че заради "объркания подход при търсенето" издирваният може вече да е преминал през зелена граница по посока Сърбия или Македония. Според него има оперативни методи за предотвратяване на подобни тежки престъпления - за целта трябва МВР да възстанови мрежата си от информатори и секретни сътрудници.

Така оперативните работници ще получават своевременно данни за поведението на подозрителни лица, за хора, които купуват прекалено много оръжие или не се държат адекватно. За съжаление този процес ще отнеме много време, може би около 20 години, смята Радулов.

Източник: Би Ти Ви, БНТ