Доналд Тръмп и Хилари Клинтън спечелиха поредните си победи на първичните избори в САЩ, докато нова безразборна стрелба в Мичиган отне живота на шестима души

Джеб Буш, брат на президента Джордж У. Буш (2001-2009) и син на президента Джордж Буш (1989–93), се оттегли от надпреварата за Белия дом след третия кръг от първичните избори на Републиканската партия.

Вота в щата Южна Каролина беше спечелен от Доналд Тръмп, а второто и третото място си поделят опонентите му от кубински произход Марко Рубио и Тед Круз.

63-годишният Буш, който е бивш губернатор на Флорида, остана далеч зад тях. Дори появата на неговия брат, изкарал два мандата като президент, не му помогна да набере скорост в кампанията.

В щата Невада, където се състояха първичните избори на демократите, победата бе за Хилари Клинтън, която се "надбягва" с другия фаворит на демократите Бърни Сандърс, спечелил предишния кръг в Ню Хемпшир.

Тя беше подкрепена от по-възрастните избиратели, жените, афроамериканците, от привържениците на президента Барак Обама, но изгуби испаноезичните гласоподаватели и младите хора, което анализатори сочат, че може да й създаде проблеми в бъдеще.

На 1 март е т.нар. "супервторник", когато гласуват цели 12 щата. Преди това демократите правят своя избор в Южна Каролина на 27 февруари, а републиканците - в Невада този вторник, 23 февруари.

От самото начало на кампанията противниците на Тръмп се опитват да го дискредитират - като в тази реклама, пусната от щаба на Джеб Буш миналата есен.

През изминалата седмица предприемачът влезе в словесна война дори с папа Франциск, но дори съмненията в християнските му възгледи не разколебаха неговите привърженици, които го виждат като кандидата на народа, дръзнал да предизвика съществуващия политически елит.

Тези дни той бе атакуван и от самия Обама, който заяви: "Да си президент е сериозно занимание, не е като да водиш токшоу или риалити. Не е повишение в службата. Не е маркетинг. Работата е трудна. И много хора разчитат да си я вършим както трябва. Не е като да се стремиш да влезеш в новините."

"Няма нищо лесно в битката за президентството - коментира на свой ред милиардерът при победната си реч в Спартанбърг в събота вечерта. - Тя е трудна, гадна, ужасна, но и красива, особено когато печелиш."

Виж още: Съвети за забогатяване от Доналд Тръмп

Резултатите от снощните избори обаче бяха затъмнени от новината за поредните жертви на безразборна стрелба, този път в щата Мичиган, където в ресторант, автосалон и жилищна сграда бяха убити шестима души. Други двама тежко ранени са в болница.

Извършителят, заловен на сутринта, се оказа 45-годишен таксиметров шофьор на "Юбер", който извършвал курсове между убийствата.