Какво има в една чаша от кехлибарената течност?

В мистичния Вавилон наричали бирата "течен хляб". Ето няколко интересни факта за нея, подбрани от livescience.com:

1. Основно вода - това не е особено интересно. Любопитното е, че водата в някои региони е по-подходяща за направата на определени видове бира. Например ирландската твърда и богата на минерали вода е много подходяща за направата на тъмни бири от типа на Гинес.

2. Алкохолното съдържание идва от зърното, обикновено ечемик, което се оставя да покълне и се накисва във вода, за да изпусне захарите си. Тези захари са идеална среда за маята, гъбичката, която в крайна сметка отделя алкохола. Тя обикновено се филтрира преди бутилиране. Протеините, които остават от нея, са ключови в оформянето на прочутата пяна.

3. Ароматът и вкусът на бирата се дължат най-вече на хмела, растение от семейството на конопа. В производството на напитката се използват подобните на шишарки цветове.

4. Ксантохумол - съставка, която се открива само в хмела, предпазва от рак. Според изследване от 2000 година, сп. Journal of Agricultural and Food Chemistry, хмелът е по-добър източник на антиоксиданти от червеното вино, зеления чай и соевите продукти. Лошата новина: за да се възползва от полезното действие на тази съставка, човек трябва да пие 450 литра бира на ден.

5. Открита е в Древен Шумер. Химните към богинята Нинкаси, записани на глинени плочки през ХІХ век пр.н.е. представляват едновременно и рецепти за бира.

Вижте още: Вечни мисли за виното

6. В древността напитката се е приготвяла от жени. Така е в древен Египет, където богинята на бирата е Тененит. Древната цивилизация Уари в Перу не прави изключение - изследване от 2005 година открива, че и там високопоставените дами са произвеждали бира. Едва през 18 век мъжете стават основните производители на бира.

7. За какво могат да се използват бирените кутии? За изключително много неща, но нищо не може да се сравни с употребата, която американецът Джон Милкович намира за опаковките на любимата си напитка. Той ги изглажда и - облицова с тях къщата си! Днес тя е превърната в музей.

8. Хобито да се колекционират бирени бутилки се нарича тагестология.

9. Бирата се разваля от светлината. Много хора смятат, че дългият престой в хладилника е виновен, но учени откриват, че бирата съдържа светлочувствителни съставки, наречени изохумилони, които под действие на светлината отговарят за неприятната миризма на развалената бира. Затова тя се продава в бутилки от тъмно стъкло.

10. Викингите смятали, че в техния рай Валкхала ги чака коза, от вимето на която вместо мляко тече бира.

Наздраве!