След като донесе "Оскар" на Марк Райлънс с "Мостът на шпионите", режисьорът го ангажира като великан в екранизацията по "ГДВ" на Роалд Дал, както и в следващите си два проекта... (видео)

19 юли 2019 г. - това е датата за следващия "Индиана Джоунс", който събира отново Стивън Спилбърг и актьора Харисън Форд, близо четири десетилетия след "Похитители на изчезналия кивот" (1981).

Екранизацията на "Робокалипсис" от Даниел Уилсън засега е отложена, но режисьорските му планове включват друга научна фантастика - "Играч първи, приготви се" (Ready Player One) по едноименния роман от Ърнест Клайн, където темата са видеоигрите и виртуалните битки между геймърите.

Още за това лято обаче е насрочена премиерата на "Добрият великан", по детската книга на Роалд Дал "ГДВ". На 13 ноември се навършва век от рождението на писателя, а в края на годината самият Спилбърг празнува своята 70-годишнина.

Сценарият е дело на покойната вече Мелиса Матисън, работила с режисьора и в "Извънземното" (1982). Бившата съпруга на Харисън Форд си отиде от рак на 5 ноември м.г.

Оператор е Януш Камински, заснел поне дузина от филмите на Спилбърг и спечелил два "Оскара" със "Списъкът на Шиндлер" (1993) и "Спасяването на редник Райън" (1998), а копродуцент - шефката на "Лукасфилм" Катлийн Кенеди.

За ролята на момиченцето Софи е избрана 10-годишната англичанка Руби Барнхил от Чешир - поредното малко откритие на Спилбърг след Дрю Баримор в "Извънземното" и Дакота Джонсън във "Война на световете".

Големият дружелюбен великан от заглавието (The BFG, т.е. Big Friendly Giant) се играе  от Марк Райлънс, който неотдавна спечели "Оскар" за поддържаща роля с предишния филм на Спилбърг - "Мостът на шпионите" (2015).

В "Добрият великан" актьорът се превъплъщава в компютърно-генерирания си герой чрез технологията performance capture. За изпълнението си (особено заради ушите) намерил вдъхновение в собственото си куче Апачи, от породата Джак Ръсел териер, разкрива той пред сп. "Ентъртейнмънт уикли".

Вече е налице е пълният трейлър за продукцията, която се разпространява под шапката на "Дисни". Премиерата е на кинофестивала в Кан през май.

За Спилбърг, който е трикратен носител на "Оскар", "Мостът на шпионите" беше деветото заглавие с номинация за филм на годината.

Драматичният трилър ни върна към действителни събития от годините на Студената война. Главният герой Джеймс Донован (Том Ханкс) е нюйоркски адвокат по застрахователни дела, поел защитата на съветския шпионин Рудолф Абел (Райлънс).

След това той е изпратен от ЦРУ в Европа, за да договори размяната му с руснаците, които са заловили пилот на американски разузнавателен самолет U-2 с много държавни тайни в главата си...

Сценарият на братя Коен е по истинския случай с Франсис Гари Пауърс от началото на 60-те, който обтяга отношенията между САЩ и СССР във времена, когато опасността от термоядрена война изглежда напълно реална.

Историците го наричат "големия удар на Хрушчов", тъй като първоначално от Белия дом отричат за шпионските полети, без да подозират, че Москва държи американски летец.

Тази седмица бяха оповестени и два нови съвместни проекта между Спилбърг и Райлънс, който през 1987 г. му отказал да се снима в "Империя на слънцето" и предпочел театралните изяви с Кралската шекспирова трупа.

Двамата сега наваксват това пропуснато сътрудничество и с The Kidnapping of Edgardo Mortara (Отвличането на Едгардо Мортара), история от средата на XIX в., когато папа Пий IX взима под крилото си еврейско момче от Болоня, покръстено в католическата вяра.

Райлънс получава ролята на Светия отец, който има най-дълъг стаж като глава на Римокатолическата църква, избран на поста - и е първият с фотографски портрет. Резките смени в настроенията му се приписват на заболяване от епилепсия, припомня в. "Гардиън".

Сценарият се пише от Тони Кушнер ("Ангели в Америка"), работил със Спилбърг по "Линкълн" (2012) и "Мюнхен". Литературната основа е едноименният роман от носителя на "Пулицър" Дейвид Кърцър, публикуван през 1997 г. Снимките започват догодина, а премиерата се очаква за сезона на наградите 2017/2018.

Преди това Спилбърг ще снима "Играч първи, приготви се", където Райлънс е ангажиран като основателя на виртуалния свят ОАЗИС Джеймс Донован Холидей. Персонажът му е описван като енигматична фигура, напомняща магната Хауърд Хюз и основателя на "Епъл" Стов Джобс.

В главната роля е младият Тай Шеридан ("Х-Men: Апокалипсис"), а актьорският състав включва още Оливия Кук, Саймън Пег и Бен Менделсон.

"Добрият великан" излиза в САЩ от 1 юли, а по кината у нас - след първия учебен ден, от 16 септември.