Новата технология е в пъти по-евтина от средното за индустрията

Американска соларна компания е разработила технология, с която може да се произвежда супер-ефективна слънчева енергия, по-евтина от тази от изкопаемите горива.

Технологията

Rayton Solar разработва новата технология за производство на слънчеви панели, която използва от 50 до 100 пъти по-малко силиций, отколкото другите технологии. Това намалява потреблението на количества един от базовите компоненти в слънчеви панели.

От компанията твърдят, че този процес, който вече чака своя патент, използва само четири микрона силиций и не генерира отпадъци, като същевременно с това ефективността му е 24% процента или с около 1/4 повече от стандартното за тази индустрия.

Заради специфичната им технология фотоволтаични модули могат да бъдат произвеждани цена, която е с около 60% по-ниска от средната за индустрията.

Виж още: Зеленият остров на света

Събиране на дарения за изглаждане на последни детайли

Фирмата от Лос Анджелис е инициирала кампания в Indiegogo за привличане на обществено финансиране, с което да доусъвършенства технологията. Така тя ще може да бъде сертифицирана и ще може да започне да се продава за масовия потребител.

Развитието на технологиите за получаване на зелена енергия е ключово за Европейския съюз. ЕС си е поставил за цел до 2015 г. всичката енергия, която държавите членки потребяват, да се произвежда от възобновяеми източници.