Старият компютър може да ви е полезно още дълго време.

Ето как можете да удължите значително живота на компютъра си в няколко лесни стъпки, информира PCWorld, цитиран от Digital.bg.

1. Почиствайте машината си редовно
Независимо колко чист поддържате компютъра си няма никакво съмнение, че той в един момент ще се "задръсти" oт прах или друга мръсотия. Това ще доведе до неочаквани проблеми в работата му като загряване, блокиране на някои от приложенията и т.н. Трябва да се грижите добре за компютъра си като максимално често го почиствате. Той ще ви се отблагодари с много по-бърза скорост на работа.

2. Обърнете внимание на вентилацията
Осигурите ефективна вентилация на персоналния ви компютър, за да предотвратите възможността от загряване. Ако не го поддържате достатъчно охладен, той във всеки един момент може да ви направи проблем. Опитайте се да го разположите на място, в което няма допир до други работещи машини, където може да се проветрява добре. Друг вариант е да отворите кутията му, което също ще допринесе за по-доброто му охлаждане. Тези лесни стъпки могат да увеличат значително живота му.

Вижте още: Нов живот за старите смартфони и таблети

3. Фрагментирайте хард диска
Фрагментацията на твърдия ви диск е важен фактор, за да можете да работите с компютъра си максимално дълго време. Фрагментацията ускорява работата и позволява на компютъра много по-лесно да открива данните, които се съхраняват в различни части на хард диска.

4. Предпазете се от зловреден софтуер
Инсталирането на антивирусна програма е абсолютно задължителен компонент. Може да се възползвате от допълнителните платени опции за по-ефективна защита. В зависимост от информацията, която съхранявате в компютрите си, разполагате и с много възможности да криптирате данните си като всяка една от тях си заслужава да се обмисли внимателно.

5. Погрижете се захранването ви да работи ефективно
Tрябва да знаете, че всеки компонент от персоналния ви компютър е изключително уязвим на проблеми с електрозахранването. В интернет ще откриете много съвети и програми, които ще ви помогнат да оптимизирате работата на устройството си. Не бива да забравяте, че по време на силни бури или дъждове е добре да изключите компютър си, за да си спестите излишни проблеми.

Вижте още: Как да прикрием следите си в Мрежата