Любители и специалисти в новите технологии се събират в навечерието на фестивала, на 21 и 22 септември

На 21 и 22 септември Нощ/Пловдив организира безплатен уъркшоп с участието на Барак Корен (Израел) и Петко Танчев (България) с подкрепата на израелското посолство и ОE "Шалом" - Пловдив.

Дебютното издание на Creative Media Workshop събира специалисти и любители на новите технологии, които имат уникалната възможност да представят своите творения като част от официалната програма на пловдивския фестивал.

Виж още: Запазете нощта за Пловдив

Уъркшопът е част от индивидуалния модул, който се фокусира изцяло върху новите технологии и изкуството и ще бъде представен на публиката за първа година в новата програма на фестивала "Отворени изкуства".

В рамките му участниците могат да експериментират с различни интерактивни инструменти, да обменят опит с професионалисти в тази област като Барак Корен и Петко Танчев, както и да станат част от създаването на инсталации, пърформанси, мапинг прожекции, аудиовизуални проекти и креативни апликации.

Освен че ще придобият нови знания и опит, участниците получават възможност идеите им да бъдат включени в специализирана изложба на 24 и 25 септември.

Участието е безплатно, като от всички кандидатури ще бъдат избрани само 20. Селекцията ще бъде направена от водещите Барак Корен и Петко Танчев. Крайният срок за записване е 21 август. За повече подробности - http://goo.gl/WOJJul.

Барак Корен (https://barakooda3d.wordpress.com) е интерактивен разработчик и артист на свободна практика от Израел.
Завършва "Сенека колидж" в Канада със специалност Visual FX Program. Работата му е свързана с експериментиране на нови 3D устройства и подсигуряване на обратна връзка за RnD и IT хардуер и софтуер тестове.

Има богат международен опит в някои от водещите в света студия за интерактивен дизайн, както и изключителна популярност сред потребителите в специализираните форуми и групи на Derivative под псевдонима Barakooda Kor.

С негово участие са осъществени: Heroes Reborn (проект на VSquared Labs), Big Grams (проект на VSquared Labs), Santa Monica Pier Installation (проект на VT Pro Design), Projected Room AR.

Петко Танчев (www.vimeo.com/petkotanchev) е визуален артист, сценограф и видео дизайнер.

Завършил е сценография в Националната художествена академия (НХА) през 2008 г. и магистърска степен на програма "Проектиране на авторски визуален спектакъл" през 2010 г. Осъществил е редица сценографски проекти и видео инсталации за театрални постановки в страната, има участия в национални и международни фестивали.

В своите авторски проекти използва компютърен хардуер и средства за визуално програмиране, за да създава генеративни образи, интерактивни системи, анимация, видео. Неговите виртуални светове преосмислят аспектите на физическата действителност, като я изпълват с различен смисъл и значение. Проекти: Cnnctr, Plovdiv Timeline, Basilica Tessera, "Дигитален Ренесанс".

За Нощ/Пловдив:

Основен организатор на фестивала е фондация "Отворени изкуства". Съорганизатори са фондация "Америка за България" и Oбщина Пловдив, а за първа година партньори на форума са Обединена българска банка и Visa.

Институционални партньори на фестивала за 2016 г. са Австрийското посолство в София, Отделът за изкуство и култура във Федералното канцлерство на Австрия, посолството на САЩ у нас, Френският културен институт, Британският съвет, посолството на Израел, фондация "Пловдив 2019".

За лючови дейности от фестивала тази година фондация "Отворени изкуства получaва подкрепа от Lidl, EVN, Absolut,  MentorMate и др.

Източник: Нощ/Пловдив