Полският институт в София представя от 18 ноември до 31 януари 2014 г. изложбата "Съвременни повествования. Полски текстил от колекцията на Централния музей за текстил в Лодз"

Експозицията включва класически гоблени, бродерия и пространствени композиции на 10 автори от полската текстилна школа: Войчех Яскулка, Доброслава Ковалевска, Лила Кулка, Зоня Пионк, Стефан Поплавски, Войчех Садли, Дорота Сак, Адела Швая, Янина Твоек-Пежгалска, Анна Урбанович-Кровацка.

Централният музей за текстил в Лодз (Centralne Muzeum Włókiennictwa) събира колекцията си съвременен художествен текстил от 1960 г. насам и е най-големият в Европа - а вероятно и в света.

Вече почти половин век под неговия патронаж протичат разнообразни инициативи, свързани с текстилното изкуство. От 1972 г. музеят организира Международното триенале за текстил, както и съпътстващите го Национална изложба на уникален текстил и Национална изложба на текстилна миниатюра, конкурси за млади автори и творчески работилници за художествени асоциации и групи.

Тази година в анкета на сп. "Нашънъл джеографик травълър" музеят е бил провъзгласен за едно от седемте нови чудеса на Полша. Откриването на изложбата в София (в понеделник от 18 ч.) е с участието на уредничката Малгожата Врублевска-Маркевич.

Иначе Лодз (Lodz), който е третият по големина град в Полша, е наричан не само "полския Манчестър", но и "полския Холивуд" заради филмовото училище, където е започнала кариерата на творци като Анджей Вайда и Роман Полански.

През XIX век градът се превръща в царство на текстилната индустрия, но днес производството е замряло, а част от някогашните фабрики и цехове са преустроени в развлекателни и културни центрове - като "Манифактура" и музея Ms2.

На снимката: "Притча за разумните и неразумни деви" от Дорота Сак (вляво) и "Лъч" на Адела Швая.