Абитуриентите се явяват на втората задължителна матура, като в МОН бе изтеглен Вариант 1

Вариант 1 се падна на абитуриентите. Той беше изтеглен в 7,00 ч. в сградата на Министерството на образованието и науката.

Матурата на дванайстокласниците започва в 8,00 ч. и е с времетраене 4 астрономически часа. Изпитът включва 13 различни предмета, като и тази година най-желани сред зрелостниците са предметите биология и здравно образование, география и икономика и английски език.

По думите на образователния министър Меглена Кунева по повод купуването на отговори на матури - отговори на матурите на са изтекли, защото МОН ги е опазило, а организацията е била отлична. Когато обаче ученик приключи изпита, дори ако това е час след началото, може да излезе и да публикува отговорите, категорична е Кунева. 

Виж още: 52 089 зрелостници пишат върху "Гераците" на Елин Пелин на матурата по литература

Едва в 10,30 ч. отговорите са били факт, каза Кунева. Изтичане на матурите тази година няма, категорично посочи тя.

Най-много зрелостници - 16 674, през тази година са избрали като втори задължителен зрелостен изпит биология и здравно образование. 12 179 дванайсетокласници са пожелали да се явят на изпит по география и икономика, а английският език е предпочетен от 11 586 абитуриенти. Най-малък брой подадени заявления има за полагане на матура по италиански език - 99 зрелостници.

За седмокласниците

Изпитът за седмокласниците ще започне в 10,00 часа. Той се състои от два модула. Първият модул е за националното външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 тестови задачи от два вида - задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен, и задачи със свободен отговор (числов, символен или словесен). 

Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика може да се впише като текуща оценка. 

Вторият (допълнителен) модул се състои от четири задачи с отворен отговор, от които две задачи със свободен отговор, без да се привежда решение, и две задачи с описание и аргументация на решението. 

Продължителността на този модул е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки.