"Целият хладилник е пълен със сьомга, да не сме расли у Мадрид у центъро?!"

"Ванчо, ш'та прибия!"... Заканата към водещия/продуцент Иван Христов е намерила място сред 10-те най-култови реплики на Емил Каменов.

Новият сезон на риалити шоуто приключва в събота, 17 май, а освен "бодигардът на звездите", последната си седмица в Базата прекарват Ивайла Бакалова, Виктория Джумпарова, Александър Сано, Евгени Иванов, Георги и Костя.

Виж още: Кой кой е в "Къртицата-2"

На елиминационния тест през уикенда 33-годишният охранител с исполински ръст надделя срещу топмоделката Бориса Тютюнджиева. Въпреки силната си физика той е сред най-слабо представилите се играчи в Базата - но удържа изненадваща победа.

Като възпитаник на кулинарно училище той е на мнение, че "яденето е по-важно от интригите": "За интригите всички са първи, ама иначе за яденето..."

Извадката с неговите словесни бисери, подсилени от монтанския му диалект, включва още:

"Наврете си листовете отзад, ако не мо'ете, ша дода да ви пóмогна!"
"След малко ша останете без звънци!"
"Ша ви пóтроша Базата, ша ви прибия охраната!"
"Не мо'а да плувам, ако не псувам!"
"Целият хладилник е пълен със сьомга, да не сме расли у Мадрид у центъро?!"
(за гримовете в банята) "К'во е т'ва чудо, к'ви са тея четки и гримеве!? Я имам саде една четка и не мога се дореда от вас зарано време да си измия зъбите."
"Не мога да мастурбирам, т'ва е срамна работа. Като дете и у казармата е нормално, после не съм пипал такива работи."
(към Марина Мицич) "Ах, тии, Кума Лисо с глава на кобра!"
"Целият хол ми е диван! Чисто бeл!"
"Майка ме е била с точилката. Е такава една дъска имахме за рязане и тая дъска я стрóши в главата ми от бой. Имах 14 двойки с червено. Баща ми като виде, смени всики цветове и почна да хрипа."

Във финалната седмица на "Къртицата-2" на седмината "супергерои" предстои общ елиминационен тест на живо в петък, който да отстрани най-слабо представилият се участник. В съботния финал шестимата отново се явяват на тест, един отпада, а всяко следваща Битка е съпроводена от нов елиминационен тест.

Във всички тези изпитания Къртицата се ползва с имунитет, а накрая остават трима финалисти. Един от тях е самата Къртица, която ще бъде разкрита минути преди края на играта. Съдбата на последните двама участници се решава от гласовете на зрителите, които ще определят големия победител в "Къртицата-2".

Всъщност провокаторът на сезона Емил Русев беше разкрит и отстранен още в края на април от най-близкия си човек в Базата, Бориса, което наложи избирането на нова Къртица 

Няколко дни преди Емил Русев да бъде разкрит, той и разобличителката му се изправиха един срещу друг в състезание за перфектна памет