И тази година в Топ 10 на плажовете по света има само един европейски плаж - градският Ла Конча в Сан Себастиан, Испания, който дори не е на средиземноморското крайбрежие

Един от градските плажове в Доностия-Сан Себастиан, La Playa de La Concha, остава най-добрият европейски плаж според годишната класация, съставяна от потребителите на TripAdvisor.

Испанският курортен град в Бискайския залив, на брега на Атлантическия океан, е прочут със своите международни фестивали, е център на баската историческа област Гипускоа, намира се близо до границата с Франция и има по-малко от 200 хил. жители.

Емблематичният му плаж Ла Конча, който е тазгодишният единствен европейски представител в световния Топ 10, се простира на 1,5-километрова ивица от бял пясък в залива на Сан Себастиан.

Там се намира и друг от четирите градски плажа, Ондарета, който е широк 100 м и се предпочита за семейни забавления, игри на волейбол, плажен тенис, футбол, а в бурно време - и за сърфинг.

Donostia Igeldotik.jpg
By Keta - Own work, CC BY-SA 2.5, Link

Местните туристически власти препоръчват да посетите Ла Конча извън летния сезон, дори за кратка почивка - и рекламират, че ще се влюбите в него през зимата. Според Trip Advisor обаче най-силните месеци там са от юни до септември.

Като номер 1 в класацията на най-хубавите плажове по света се завръща Грейс Бей на Търкс и Кайкос, следван от бразилския Байа до Санчо, кубинския Варадеро, Орловия плаж (Eagle Beach) на остров Аруба, и Seven Mile Beach на Каймановите острови, който, както показва името му, се простира по протежение на повече от 10 км.

Десетката допълват плажът Клиъруотър в американския щат Флорида, още един Seven Mile Beach - в Негрил, на остров Ямайка, и мексиканския Плая Норте на още един карибски остров - Исла Мухерес, недалеч от бреговете на полуостров Юкантан.

Сред държавите с най-хубави плажове в Европа са Гърция (Елафониси и Симос на критския остров Елафониси, Балос в лагуната Кисамос), Португалия (Фалесия, Прая Дона Ана в Лагос, Прая да Рока), Кипър (Залива на смокините в Протарас, залива Конос и Макронисос в Агия Напа), Великобритания (Борнмут), Турция (плажът на Клеопатра в Алания, Изтузу в Далян, известен като Плажът на костенурките, Икмелер в Мармарис), Италия (Заешкия плаж в Лампедуза, плажът на Тропея, Ла Пелоза в Стинтино).

Доскорошният испански фаворит Playa de Ses Illetes на Балеарските острови, определян като "последния рай на Средиземно море", е едва на девето място, заедно с 10-ия, Playa de Las Canteras на Канарските острови. В европейския Топ 25 са още дестинации в Латвия (Юрмала), Ирландия, Шотландия (Външните Хебриди), Франция.