Сблъсъците в Шарлотсвил провокираха експрезидента на САЩ Барак Обама да цитира Нелсън Мандела. Какво всъщност се случи в щата Вирджиния и защо дори републиканците критикуват реакцията на Доналд Тръмп? (видео)

Никой не се ражда с омраза към друг човек заради цвета на кожата му, неговия произход или религиозни убеждения.

Този цитат от автобиографията на Нелсън Мандела Long Walk to Freedom (1994) стана най-харесваният туит, като за по-малко от три дни подобри рекорда на Ариана Гранде с реакцията й на атентата след неин концерт в Манчестър.

Виж още: "Оскарите" счупиха рекорд в "Туитър"

В "Туитър" го публикува бившият президент на САЩ Барак Обама - заедно със своя снимка от 9 юни 2011 г., събрала близо 4 млн. харесвания.

Кадърът е заснет от фотографа му в Белия дом Пийт Суза и е уловил държавния глава в гръб, пред група малчугани с различен цвят на кожата, които надничат от прозореца на детска градина в Бетезда, щата Мериленд.

Виж още: Най-харесваната снимка във "Фейсбук"

В събота срещу неделя, след събитията в Шарлотсвил, Обама припомня още две мъдри мисли от Мандела - символа на борбата с апартейда в ЮАР, който почина на преклонна възраст през 2013 г.:

"Хората се научават да мразят, а ако могат да се научат да мразят, може да им бъде показано и как да обичат..."

"... Защото любовта е по-близка до човешкото сърце, отколкото нейната противоположност."

Милионите харесвания, макар и не така многобройни както във "Фейсбук" или "Инстаграм", говорят, че американците изпитват носталгия към управлението на Обама, коментира "Ню Йорк таймс".

Реакцията на 44-тия президент е в ярък контраст със заявленията на настоящия американски държавен глава относно протестите в Шарлотсвил, щата Вирджиния. Доналд Тръмп обвини и двете страни за сблъсъците, което продължава да предизвиква бурни ответни реакции.

Видни фигури от Републиканската партия, сред които бившият кандидат-президент Мит Ромни и председателят на Камарата на представителите Пол Райън, излязоха с изявления, заклеймяващи виновните за насилието.

Бившите президенти републиканци Джордж Буш-старши и синът му Джордж У. Буш също призоваха сънародниците си да отхвърлят расисткия фанатизъм, антисемитизма и омразата във всичките й форми.

Виж още: Ужасът на нацистките концлагери в цифри и факти

Ситуацията в града се изостри в събота, когато една жена загина, а близо 20 души бяха ранени, след като автомобил се вряза в тълпа контрапротестиращи по време на митинг, организиран от крайнодесни, расистки настроени елементи.

В знак на протест ръководители на компании като Merck, Under Armour и "Интел" напуснаха консултативния работодателски орган към президента, а в отговор Тръмп разпусна и Manufacturing Council (Съвета по производството), и Strategy & Policy Forum (Форум за стратегия и политика).

Самият той също заклейми действията на неонациста, прегазил десетки хора, но същевременно напомни, че на шествието, което протестираше срещу плановете да се демонтира паметник на южняшния генерал от Гражданската война Робърт Лий, сражавал се за Конфедеративните щати, е имало "много свестни хора".

Коментарите му бяха приветствани от бившия лидер на расистката организация "Ку клукс клан" Дейвид Дюк, който благодари на Тръмп за "честността и куража да каже истината за Шарлотсвил и да разкритикува крайнолевите терористи от Black Lives Matter и Антифа."

Протестната мрежа Black Lives Matter (букв. - "Животът на черните също има значение") се организира с едноименния хаштаг от 2013 г. насам след прояви на полицейско насилие над афроамериканци, както и срещу расизма към чернокожите като цяло.

Виж още: Снайперистът в Далас искал да убива бели

"Антифа" (съкратено от "антифашисти" - бел.ред.) са антиправителствено и и антикапиталистическо движение, чиито методи на действие са по-близки до анархизма, отколкото до лявата идеология, отбелязва Би Би Си. Те не търсят политическо представителство и се борят не толкова за победа на левицата, колкото срещу идеологията на крайната десница.

Репортер на Би Би Си свидетелства, че прояви на насилие действително е имало и от двете страни протестиращи - а събитията в Шарлотсвил са забележителни не заради броя на пострадалите, а като илюстрация на идеологически сблъсък.

Сенаторът ветеран от Републиканската партия Джон Маккейн, който често критикува президента Тръмп, напомни обаче в "Туитър", че не може да се поставя знак за равенство между расистите и американците, застанали срещу омразата и фанатизма.

Виж още: Кой е масовият убиец от Чарлстън

Друг потребител на платформата за микроблогове сравнява демонстрантите от Unite the Right (Обедини десницата) с рак, а опонентите им - с химиотерапията, също толкова агресивна, но с цел лечение на болестта.

Едва два дни по-късно, в понеделник Тръмп направи изявление срещу "омразата, фанатизма и насилието", които "нямат място в Америка". Той разкритикува специално "Ку клукс клан" (ККК), белите расисти и неонацистите - които според очевидци са скандирали "Зиг хайл!" и антисемитски лозунги пред местната синагога.

Расизмът е зло, заяви президентът в Белия дом: "А онези, които упражняват насилие в името му, са престъпници и бандити. Това се отнася за ККК, неонацистите, изповядващите превъзходство на бялата раса и други групировки, проповядващи омраза в противоречие с всичко, на което ние, американците, държим."