Популярният открит лифт към Витоша спря за неопределено време в разгара на сезона

Няма нищо по-хубаво от разходка до Витоша в края на лятото. Онези, които разчитаха на Драгалевския лифт за качване до платото, обаче останаха неприятно изненадани от авария на 11 август, която наложи спиране на съоръжението за неопределено време.

Откритият двуместен лифт по принцип се пуска само през уикендите и празничните дни, като има капацитета да превозва до 400 души на час. Дължината на трасето от Драгалевци до Голи връх с междинна станция "Бай Кръстьо" е 3475 м.

В двете си самостоятелни отсечки линията преодолява 893 м денивелация. Живописният маршрут сред широколистни и иглолистни гори през летните месеци водеше до дълги опашки, търсещи чист въздух и спасение от жегата в столицата. 

Би Ти Ви припомня, че това е най-старият планински лифт не само у нас, но и на Балканите, който работи вече 62 години. Всъщност - работеше, тъй като от собственика му "Витоша ски" не са се ангажирали със срок за повторното му пускане в експлоатация.

Сега практикуващите планинско колоездене могат да разчитат само на автобусните линии, тъй като с единствения друг лифт до планината - кабинковият от Симеоново до хижа "Алеко", - не е позволено да се транспортират велосипеди. Алтернативата за пешеходните туристи е и пътеката под трасето.

Според разписанието от Зоопарка до хотел "Морени" пътува линия 66, но само в събота и неделя, когато прави 15-ина курса в часовия диапазон между 8 и 18 ч. До 24 септември зелената линия на "Лидл" вози велосипедисти от "Зоопарка" до хижа "Алеко" с междинна спирка "Заслон Бай Кръстьо" - от 8,20 и 10,30 ч. през уикенда и празниците.

Пауза в работата на лифтовете имаше и през 2011-2012 г.

Преди няколко години заради поражения от зимните бури и липса на резервни части прекрати работата си и откритият лифт до Черни връх - Романският, който минаваше покрай хижа "Алеко". Той също е строен през 60-те години.

Кабинковият лифт към Витоша, което вървеше от столичния квартал "Княжево" до Копитото, е спрян и занемарен още от началото на 90-те, отново след авария.