Раду Жуде бе отличен за режисурата на "Аферим!", а "Златната мечка" е за "Такси" на Джафар Панахи (Иран)

"Аферим!", който "Холивуд рипортър" определя като "румънския отговор на "12 години в робство", взе награда за режисура "Сребърна мечка" от Берлинале 2015. 

Румънско-българско-чешката копродукция на реж. Раду Жуде е вторият филм с наше участие в основния конкурс след "Никой не иска нощта", който беше прожектиран на откриването, но събра предимно негативни отзиви. 

Продуцент от българска страна е "Клас филм" в лицето на Росица Вълканова ("Писмо до Америка", "Подслон"), а от чешка - Иржи Конечни от "Ендорфилм". Румънската продуцентка Ада Соломон от "ХайФилм" вече е печелила "Златна мечка" по-миналата година с "Позиция на дете", както и наградата на Евроимаж.

"Аферим!" разказва една история от Влашко през XIX век:

местният пристав Костадин и неговият подрастващ син Йоница са пратени да хванат един избягал роб - циганин.

Филмът поставя под въпрос т.нар. "обективна историческа истина" и извежда на преден план начина, по който ценности и навици се предават от едно поколение на друго, как "духът на времето" и манталитетът създават реалността, как днешните въпроси (почти кармично наследени) са резултат от действия и постъпки, състояли се в миналото.

"Аферим!" е реализиран с подкрепата на Националния филмов център (НФЦ), с копродуцентското участие и на "Ню Бояна филм". У нас ще го видим още следващия месец,

в балканския конкурс на 19-ия София филм фест

Според "Върайъти" има "забележителна свежест в начина, по който Жуде и съсценаристът му Флорин Лазареску представят традиционен исторически филм, "дегизиран" в класическата структура на уестърн с преследване на бегълци".

Въпреки че тонът му често е рязък, "Аферим!" е изключителен, дълбоко интелигентен поглед към този ключов исторически период, реализиран с ум, находчивост и гняв, пише още холивудското издание.

Решен в черно-бяло, на 35-милиметрова лента,

това е третият филм на Раду Жуде след "Най-щастливото момиче на света" и "Всички мои роднини", които бяха мрачни и забавни сатирични творби за обтегнатите икономически и социални отношения в съвременна Румъния, напомня "Холивуд рипортър" и допълва:

Режисьорът Раду Жуде

"Най-новият филм на Жуде използва същият сардоничен тон, но се прицелва в по-амбициозна тема, с по-широк политически резонанс...  и задълбава с внимание в историческите корени на темата за робството. Двамата съсценаристи използват

истински случаи за поробени цигани

и успяват категорично да преобразят тази мрачна тема. Тя предполага проповед със социално-реалистични елементи, но резултатът е забавен и личен филм."

Според "Скрийн дейли" интригуващата атмосфера, страхотните гледки и необичайните места, където се разгръща сюжетът, са привлекателни характеристики на непоколебимия и силен разказ за

жестоко, институционализирано в продължение на столетия робство..."

"Сребърната мечка" на Раду Жуде бе поделена с полската режисьорка Малгожата Шумовска за филма й "Тяло".

Журито, оглавявано от американския режисьор Дарън Аронофски, отличи с голямата си награда El Club (Клубът) на чилиеца Пабло Ларейн.

Негов сънародник - режисьорът документалист Патрисио Гусман, взе "Сребърната мечка" за сценарий с El Bóton de Nacár (Седефеното копче), копродукция между Чили, Франция и Испания.

"Златната мечка" за най-добър филм на Берлинале 2015 бе присъдена на иранския режисьор Джафар Панахи за "Такси"

Актьорските "Сребърни мечки" отидоха при Шарлот Рамплинг и Том Кортни, които си партнират в британския "45 години".

Наградите за изключително творческо постижение си поделиха операторите на филмите "Виктория" на Себастиан Шипер (Германия) и "Под электрическими облаками" на Алексей Герман-младши (Русия).