Планетата Kepler-452b може да се окаже подходяща за Земя 2.0

Учените от НАСА откриха екзопланета - по-голяма братовчедка на Земята, която се намира в "обитаемата зона" около звезда подобна на Слънцето. Това беше съобщено на пресконференция на НАСА, предадоха световните информационни агенции.

С помощта на телескопа "Кеплер" учените са заснели планета и звезда, които много наподобяват Земята и Слънцето. 

"Земя 2.0"?

"Това вълнуващо откритие ни води една стъпка по-близо до откриването на Земя 2.0", коментираха от НАСА.

Планетата (Кеплер 452b) е по-голяма с около 60% от Земята, но въпреки това нейната обрита 385-дневна орбита е само 5% по-дълга. Намира се на около 1400 светлинни години от нас в съзвездието Лебед. Все още не се знае какви са нейната маса и съставът ѝ, но предишни изследвания показват, че планети с нейния размер имат голям шанс да бъдат скалисти.

Планетата е и с 5% по-отдалечена от своята звезда (Кеплер 452b), отколкото е Земята от Слънцето си. Kepler-452 е на 6 млрд. Години, т.е. 1,5 млрд. години по-стара от нашето слънце, има същата температура, с 20% по-ярка е и с около 10% по-голяма.

"Можем да мислим за Кеплер 452б като за по-стара и по-голяма братовчедка на Земята, която ни дава възможност да разберем каква участ може да очаква Земята след милиари години. Вълнуващо е като си помислите, че тази планета е прекарала 6 млрд. години в обитаемата зона на своята звезда, по-дълго от Земята", коментират от НАСА.

Според космическата агенция има съществена вероятност за възникването на живот, ако на тази планета са налице всички необходими условия.

Виж още: НАСА: Открихме нова обитаема планета с размер на Земята

Другите братовчедки

Освен Кеплер 452b, телескопът "Кеплер" е открил още 12 потенциални "братовчедки" на Земята. Техният диаметър е равен на земния или е по-голям от него не повече от два пъти, при това се намират в рамките на т.нар. "обитаема зона".

Специалистите на НАСА се надяват, че откритието им ще помогне да бъде намерен истински двойник на Земята,
с изучаването на който ще се заеме строящият се сега телескоп TESS, наследник на "Кеплер".

Източник: АФП, Nasa.gov