Софтуерната индустрия у нас преживява своя пик

Спокойно може да се каже, че в България софтуерният бизнес преживява същински Ренесанс. Специалистите определят 2015 г. като най-добрата година, откакто бизнесът тръгна стремглаво нагоре преди 4-5 години.

Само за последните три години в страната са се появили общо 1053 нови софтуерни фирми. Това е средно с над 330 компании на година, съобщи Людмил Стойчев от агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co, по време на дилърската конференция Асбис Академия в Правец, цитиран от Technews.

Бумът при софтуерните компании се случва на фона на спад с над 4000 фирми в броя на всички фирми в България през последните три години. Новите софтуерни фирми са работещи, с обороти и служители, сочат данните на CBN.

Виж още: Българските IT специалисти вече привличат с качество, а не с евтин труд

Интересът на дилърите към продажби на системен и приложен софтуер обаче е много слаб, коментира Людмил Стойчев. Софтуерът почти отсъства в дилърските канали, като делът му е под 5% от общите продажби.

Същевременно, в България има 800 хил. компютризирани работни места, според проучването на компанията.

Това е огромен потенциален пазар за продажба на системен и приложен софтуер, от който дилърите могат да се възползват, коментира още Людмил Стойчев.

Виж още: България - Силициевата долина на Европа

Източник: Technews.bg