Асоциацията представя наръчник "Заедно в постигане на автономност за работа с деца, болни от епилепсия, и техните семейства"

75 хил. българи са болни от епилепсия, като близо 1/3 от тях са деца, показват данните за страната от 2014 г. Това означава, че около 25-30 хил. деца страдат от това заболяване.

"Една трета от децата са с тежка форма на епилепсия, която е резистентна, със синдроми, нелечима, неовладяна. Проблемът е много сериозен и много голям, тъй като е най-често срещаното неврологично заболяване", коментира пред БНР председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева.

Асоциацията представя наръчник "Заедно в постигане на автономност за работа с деца, болни от епилепсия, и техните семейства".

"Този наръчник искаме да го представим на вниманието на Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика. Имаме една добра картина за това какви са необходимостите на тези семейства. Надяваме се, че с този наръчник на специалистите ще им бъдем от помощ как, когато при тях се появи семейство с дете с епилепсия, да започнат да работят", коментира Събева. 

Виж още: Учените намериха начин да изключват мозъка на човек

"Трябва да се работи с цялото семейство, защото то страда цялото. Много често води до разпад на семейството, тъй като единият родител не издържа на напрежението", каза тя.

По думите ѝ никой не консултира семействата как да се грижат за болните си деца.

Източник: БНР