За сметка на това у нас страхът от провал е много по-малък от редица други държави

Въпреки силното желание за предприемачество, много малко българи реално се опитват да стартират нови компании, показват резултатите на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) за 2015 г.

Страната участва за първи път в доклада, като заема последно място в Европа по процент на работещо население, което е в процес на започване на предприемаческа дейност или е започнало такава през последните три години и половина.

По този показател най-добре се представят Латвия (14,1%), Естония (13,1%) и Румъния (10,8%). В България е по-малко от 5% при средно ниво за Европейския съюз от 7,8%.

Този резултат е особено интересен на фона на останалите показатели в проучването. В страната страхът от провал е сравнително нисък - 33,3%. По този показател България изпреварва Гърция, Румъния, Хърватия, Македония, Германия и Ирландия.

Виж още: София е в топ 10 на най-добрите градове за започване на стартъп​

"В България отдаваме висок статус на предприемачеството - 71,5%, като сме на двадесета позиция в света по този индикатор, но не наблюдаваме това да кореспондира на нарастващ брой нови и установени компании. От изключително значение е да се утвърди правилната рамка за условията на предприемачество, което ще разгърне неоползотворен предприемачески потенциал", коментира Искрен Кръстев, председател на GEM България.

У нас 57,5% от хората смятат, че предприемачеството е добър избор за кариера. Въпреки това обаче малцина реално се впускат в тази сфера. Едва 5,3% имат реални предприемачески намерения, показател, който поставя страната на 59-о място от общо 60 участвали страни, които са участвали в проучването.

По отношение на самата екосистема, предприемачите са най-доволни от инфраструктурата (физическа и търговска), както и от данъчната система. Най-големи критики има към вътрешните условия за бизнес, регулациите, образованието по предприемачество, културните и социални норми и подкрепата на правителството чрез политики и инициативи в сферата.

Виж още: 10 урока за бъдещи предприемачи от един ветеран​

GEM изследва динамиката на предприемаческите екосистеми от 1999 г. насам в над 100 икономики по света чрез своята утвърдена методология, като събира първични данни от над 200 хил. възрастни (между 18 и 64 години) и близо 4000 експерта в сфери с отношение към предприемачеството.