Учени намериха точната възраст, след която приятелският ни кръг намалява

Човек и добре да живее, пораства. С израстването животът ни става все по-сложен, с повече задачи, отговорности и поглъщащи времето занимания. Така се оказва, че на една възраст това, което в един момент ви е било най-ценно, вече е на заден план - приятелите. 

Учени успяха да намерят точната възраст, когато това става, и тя е доста по-рано, отколкото можем да предполагаме. И при мъжете, и при жените този момент настъпва, когато сме на 25 години. 

Изследването показва, че до 25-ата си година хората създават колкото се може повече социални контакти, а след това започват да смаляват приятелския си кръг с времето. 

Данните показват, че 25-годишният мъж общува средно с 19 души на месец, докато средностатистическата жена на същата възраст - със 17,5. Когато е на 39 година мъжа държи около себе си 12 души, а жените - 15.

Виж още: Онези приятели, за които си заслужава да се борим

Това се аргументира с нарастващия брой на задълженията, грижата за семейството и децата и т.н.

Към 80-ата си година мъжете остават средно с по 6 души, а жените - с по 8. На тази възраст намаляването на броя на активните контакти престава. Учените обясняват това с факта, че през този период от живота на човека хората общуват основно със своите деца и внуци. Общуването с тях обаче продължава най-често до самия им край.

Източник: "Индипендънт"