Независимо дали става въпрос за хранителен режим или нюейдж практика, всичко, което претендира, че ни изчиства, се натоварва с положителни асоциации. Къде обаче са подводните камъни?

Не е тайна, че съвременният градски живот е свързан със стрес, замърсена околна среда и вредни навици. Вероятно по тази причина прегърнахме идеята за детокса като панацея. Независимо дали става въпрос за хранителен режим, нюейдж практика или квазирелигиозна такава, всичко, което претендира, че ни изчиства, се натоварва с положителни асоциации. Този подход очевидно продава, но все пак не е зле да знаем някои неща за очистващите диети, преди ентусиазирано да ги приложим върху себе си.

Към детокс диетите се привиква

Гладуването може да доведе до ефект на замайване, подобен на ефекта от употребата на алкохол или никотин. Затова има хора, които започват често да прибягват до подобни пракитки, за да изпитат отново чувството на краткотрайна еуфория.

Очистваща диета се прави за кратко

Детокс диетите трябва да се правят за кратко. Честото гладуване и прочистване може да забави метаболизма ви. Това пък ще доведе до проблем да задържите свалените килограми, а после може да се стигне и до наддаване, тъй като тялото ви не обработва поетата храна.

Dietata e ne po malko vazhna
Популярна форма на прочистване е приемът на сокове от плодове и зеленчуци. Само че досега не е доказано, че соковете и смутитата са по-полезни от това просто да ядете плодове и зеленчуци

Въпреки че днес детокс диетите са много популярни, под една или друга форма те съпътстват хората от древни времена. Методите са се изменили, но избавянето на тялото от вредните вещества, които му пречат, не е нова идея. Почти всички религии практикуват постите като средство за прочистване на тялото и съзнанието.

Детокс диетите не горят мазнини

От подобна диета можете да свалите килограми, но не и мазнини. Прочистващият режим ще ви помогне, ако задържате течности. Но ако продължи дълго, ще започнете да разграждате мускулна маса - което никак не е хубаво.

Пък и е твърде вероятно стрелката на кантара да се върне обратно веднага щом спрете режима.

Една от успешните практики е да си определите регулярен ден за пост, в който ограничавате приема на енергия до 500 калории. Правите го или в ден от седмицата, или за няколко дни в рамките на месеца. После се връщате към нормалния си здравословен прием на храна.

Така е по-вероятно да свалите килограми, да намалите нивата на холестерол и да облекчите възпалителните процеси. Но преди да предприемете подобна стъпка, е добре да се посъветвате с лекар и той да прецени дали подобен режим е подходящ за вас.

Източник: WebMD