В навечерието на 85-годишнината си медийният магнат се ожени за топмодела Джери Хол в емблематична лондонска църква, а "Венити феър" припомня предишните му три съпруги - и разводите им

Рупърт Мърдок се ожени за четвърти път и оповести в "Туитър", че е най-щастливият човек на света и ще отсъства от социалните мрежи поне десетина дни. Двамата с топмодела Джери Хол сключиха граждански брак в петък, а венчавката им се състоя на следващия ден в лондонската църква "Сейнт Брайд".

Храмът, чиято камбанария е етажирана като сватбена торта,  е издигнат в края на XVII в. по проект на сър Кристофър Рен. Намира се на "Флийт стрийт", където дълги години се помещават редакциите на повечето вестници, поради което и до днес се смята за духовно средище на британските журналисти.

Сред 100-тината поканени гости, освен министри и медийни босове, бяха художничката Трейси Емин, драматургът Том Стопард, музикантите сър Андрю Лойд Уебър и сър Боб Гелдоф, актьорите Ричард Грант, сър Майкъл Кейн и комикът Бари Хъмфрис, известен с алтер-егото си Лейди Една...

Кланът Джагър беше представен не само от децата на Джери и фронтмена на "Ролинг стоунс", но също така от дъщерите му с други жени като Марша Хънт и Бианка Джагър.

За да не засенчи младоженеца, булката носеше ниски обувки, а сиво-синята й рокля "Вивиан Уестуд" от копринен жоржет струваше, по предположения в пресата, около 8000 лири. Доста по-скъп беше годежният пръстен с 20-каратов диамант - цели 4 млн. долара, изложен на показ по снимките от гражданската церемония в съботните вестници.

Това е четвърти брак за милиардера и собственик на "Нюз корп", който на 11 март навършва 85. Със 182-сантиметровата блондинка ходиха едва четири месеца, преди да оповестят бъдещата си сватба с малка обява във в. "Таймс", собственост на Мърдок.

Възрастовата им разлика е четвърт век, той има шест деца, а тя - четири, като имената на всички бяха упоменати в съобщението за годежа, поместено в "Таймс" на 11 януари. 

Най-голямата загадка е защо след три неуспешни брака Мърдок е решил да се жени отново, отбелязва "Венити феър". Състоянието му се оценява на над 11 млрд. долара и без съмнение, дори на тази възраст, би могъл да се радва на женска компания и без да си прави труда да минава под венчило, отбелязва списанието, според което той всъщност е най-големия романтик на нашето време - ако се има предвид историята на неговите предишни любови.

Виж още: Мърдок смята голите снимки за старомодни

С изключение на около тригодишен период между и след разводите си, Мърдок е бил женен от 1956 г., общо шест десетилетия. Браковете му траят съответно 11, 31 и 14 години - над средната продължителност, която в САЩ е малко над осем години.

За първата си съпруга Патриша Букър той се жени през 1956 г., когато е едва на 25. Тя е блондинка, бивша стюардеса и манекенка в универсален магазин. Две години по-късно на бял свят идва първородното му дете Прудънс. Майка му, лейди Елизабет Мърдок, обаче няма високо мнение за снахата...

Година след развода си той се жени за съпруга номер 2 Анна Торв, с която остават заедно до 1999 г. Тя се запознала с него, докато правела кариера в неговия вестник "Дейли мирър" в Сидни - и пожелала да интервюира шефа си, когото смятала за доста привлекателен мъж. Той, оказва се, си помислил същото за нея.

Имат три деца, като междувременно тя пише и няколко романа, които, естествено, пуска чрез неговите издателства. В края на 90-те й се иска той да понамали темпото, да се радва на луксозната си яхта - и да прекарва времето със семейството си. Интересите му обаче не били такива...

Виж още: Топ 25 личности в бизнеса от 1989 г. насам

Разделят се през 1998 г., горе-долу по времето, когато Мърдок вече е засичан с Уенди Денг, стажантка в неговата "Стар тв" в Хонконг, която го придружавала в азиатските му обиколки като преводачка. След една от тези командировки той информирал свой служител, че Денг няма да се върне на работа в телевизията.

Рупърт Мърдок и третата му съпруга Уенди през 2011 г. Снимка: Дейвид Шанкбоун

Раздялата със съпруга номер 2 е оповестена в клюкарската хроника на друг негов вестник, "Ню Йорк поуст". На Анна се полага половината му богатство и солиден дял от многото му имоти, но тя се задоволява с далеч по-малко и четири месеца по-късно се омъжва за влиятелен финансист.

Той обаче я изпреварва и се жени за Денг само 17 дни след като подписват документите по развода - на борда на същата яхта, Morning Glory, в пристанището на Ню Йорк, пред стотина гости, за които пее оперната прима Шарлот Чърч. Според свидетелствата на присъстващи младоженецът заявил, че обича булката и ще се грижи за нея "завинаги, за вечни времена". 

Уенди, по-млада от него с 38 години, го убеждава да се преместят в апартамент в Сохо и той изглежда прероден - започва да се занимава с йога, потъмнява косата си и изоставя строгите костюми и вратовръзките. Ако тя нареди, яде само китайска храна и пие протеинови шейкове сутрин.

През 14-годишния им брак тя го дарява с две дъщери. Слуховете, че му е изневерила с друг високопоставен мъж (Тони Блеър, кръстник на едно от децата им), го нараняват и през 2014 г. двамата стигат до развод - а бившият министър-председател е зачеркнат завинати от списъка с първите му приятели.

Три неуспешни брака обаче не го отказват да мине под венчило за четвърти път. С неговата нова изгора го запознала една от сестрите му. Любопитен факт за нея - Джери Хол е госпожица, защото венчавката й с Мик Джагър на остров Бали (чак през 1990 г.) се оказва невалидна в Англия, когато тръгват да се развеждат в края на 90-те.

Преди него тя ходи с друга рокзвезда - Брайън Фери, но Мик си поставя за цел да я прелъсти и го прави още докато е женен за никарагуанката Бианка. Това не пречи на Хол да се снима в клипа на Фери Let's Stick Together от 1976-а - годината, когато се отдава и на Джагър.

Между 1984 и 1997 г. Джери, която се слави като първия супермодел и печели колосалните за времето си 1000 долара дневно, ражда от фронтмена на "Ролинг стоунс" четири деца. Дъщерите й Елизабет и Джорджия Мей също са манекенки. Джагър обаче изневерява и на нея.

През 2005 г. тя е в центъра на риалити шоуто Kept по VH1, с което си търси "мъжка държанка". Победителят измежду 12-те кандидати получава 100 хил. долара награда, но след финала не вижда Джери повече... Може би тя още тогава е разбрала, че не обича агнешко.

Джери Хол по първите страници на британската преса след връщането си от САЩ в началото на януари, където с Мърдок се появиха заедно на наградите "Златен глобус", вече сгодени

Източник: сп. "Венити феър", "Гардиън"