Досега Комисията за лечение в чужбина изплащаше до 180 хил. лв.

Отпада лимитът за лечение на българи в чужбина. Това реши Министерството на здравеопазването.

По този начин всеки български гражданин, който не може да получи нужното лечение в България, ще получава пълната сума за лечението си в чужбина. До сега имаше граница на парите, които могат да бъдат получени - 180 хил. лв. Ако няма възражения срещу новата наредба, тя ще влезе в сила след две седмици, пише Mediapool.

За кратко подобен лимит беше сложен и за лечението на деца, но силният обществен натиск доведе до отмяна на тази мярка. Все пак за възрастните зад граница обаче остана този таван от 180 хил. лв., който Комисията за лечение в чужбина изплаща на болните.

Проблемът с тавана на помощта при лечение в чужбина

Проблемът е, че при по-тежки случаи, предимно на сложни трансплантации, които не се извършват в България, тези средства се оказват недостатъчни, което принуждава болните и близките им да търсят големи суми пари чрез дарения и заеми, което бави лечението им.

Ако този таван отпадне, ще се изисква пациентът, който кандидатства за лечение в чужбина, да предостави оферти от поне две клиники, като финансово по-изгодната ще бъде избрана. В случай, че болният не може да предостави оферти, те ще се изготвят от Изпълнителната агенция по трансплантациите, която и сега съдейства за изготвяне на оферти от чужди клиники, когато дадена терапия не се извършва у нас.

Условия за приемане на новите правила

Промените, заложени в наредба на министерството, трябва да влязат в сила след 1 януари догодина, но подадените дотогава заявления за лечение ще се разглеждат по досегашния ред.

От министерството посочват, че необходимите финансови средства са заложени в бюджета за следващата година.