Новият списък на най-неблагодарните професии в САЩ за 2016 г. отново се оглавява от работещите във вестници, а в топ 10 влизат още диджеи, таксиметрови шофьори, продавач-консултанти, пожарникари...

Ниска заплата, никакви перспективи, неприятна работна среда, високо ниво на стрес... Кой работи при подобни условия - шофьор на камион от "Чистота" или техник по ядрено обеззаразяване? Не. За трета поредна година репортер във вестник оглавява класацията на CareerCast.com за най-неблагодарните професии.

Виж още: 10-те най-лоши професии през 2015 г.

Ежегодното подреждане, което се отнася за американския трудов пазар, се прави за 28-и път и включва общо 200 професии. То се основава на показатели като работно място (в емоционално отношение и чисто физически), работно време, възнаграждение (потенциал за ръст, надница), перспективи плюс оценяването на 11 стресови фактора.

В десетката с най-нежеланите позиции за работа следват: дървосекач, водещ в радио или в телевизия, военнослужещ, продавач-консултант в търговията на дребно, специалист рекламни продажби, шофьор на такси и пожарникар.

Виж още: 25 добре платени професии, за които не се изисква висше образование

На върха в списъка с най-перспективни професии се изкачват специалности, свързани с математиката - анализатор на данни (data scientist) и статистик анализатор, които заемат първите две места, математик (номер 6) и актюер (10).

Въпреки успеха на "Спотлайт", отличен с тазгодишния "Оскар" за филм на годината, репортерите в пресата продължават да са на дъното заради упадъка на печатните медии за сметка на новинарските сайтове, което води и до спад в приходите от реклама.

Виж още: 10 професии, в които България няма достатъчно кадри

Наемането на тв и радиоводещи се очаква до 2024 г. да спадне с 9%, или общо 4800 позиции. За тях се препоръчва да търсят реализация в онлайн медиите, а репортерите могат да се преквалифицират в специалисти по връзки с обществеността и корпоративни комуникации или също да пренесат уменията си в уебсредата.

Източник: CareerCast