Певицата от "Фюджис" записа разтърсваща версия на Feeling Good. Ето още седем известни кавъра на песента, 50 години след оригинала, плюс трейлър на новия документален филм за джаз легендата

Докато чакаме биографичния игрален филм за Нина Симон, със Зоуи Салдана в главната роля, в края на юни онлайн платформата "Нетфликс" пуска за гледаме What Happened, Miss Simone? - новият документален филм, посветен на певицата, който имаше премиера на кинофестивала Сънданс.

Допълнение към него е саундтракът Nina Revisited с кавъри от дъщерята Лиза Симон, Ъшър, Мери Джей Блайдж, Комън, Грегъри Портър (с гастрол у нас, на 18 октомври) и Лорин Хил, която участва с цели шест парчета.

Най-впечатляващото й изпълнение е на класиката от 1965 г. Feeling Good, която първоначално била написана за мюзикъл, но се превръща в най-емблематичната песен на Нина Симон.

Както обобщават някои критици, феновете на фронтдамата от "Фюджийс" (Fugees) могат да бъдат спокойни - забележителният глас на мис Лорин Хил все още е във форма...

Режисьорката Лиз Гарбъс е издирила за филма си неизвестни записи и редки архивни кадри, а сред интервюираните са близки приятели и роднини на Нина Симон, която днес се смята за едно от най-влиятелните имена в американския джаз и блус, наричана "върховната жрица на соула".

Проследени са различните периоди в биографията й - от детството и нейните първи стъпки като пианистка през ролята й в движението за граждански права до доброволното й изгнание в Либерия и уединения живот във Франция, където умира на 70-годишна възраст през 2003-та.

След Нина Симон, чийто оригинал озвучава трейлъра на филма, Feeling Good има множество версии през годините. Една от най-известните е на британската рокгрупа "Мюз" от албума Origin of Symmetry (2001), а вокалистът им Мат Белами я изпълнява и на концертите им, пред многохилядна публика.

Най-новият кавър е дело на шведския диджей Авичи и е пуснат в рамките на рекламното му сътрудничество с автомобилопроизводителите "Волво".

Най-популярната версия, с близо 50 млн. прегледа в YouTube, е на канадеца Майкъл Бубле.

В края на 2012-а тя влиза и в репертоара на Джеймс Артър, който я изпълнява на финала в британския X-Factor, откъдето излиза като победител. Той вече е гостувал у нас, а през юли идва отново, този път като хедлайнър на фестивала "Банско бийт".

В по-интимна обстановка записва акустичния си кавър на Feeling Good друга британска звезда, поетът с китара Ед Шийрън.

Акапелна е концертната версия на "Пусикет долс", която тук се изпълнява солово от Никол Шерцингер пред публиката в Манчестър. Студийният вариант, включен в техния дебютен албум PCD (2005), обаче бива разкритикуван като "нелеп".

Най-популярните кавъри на Feeling Good обаче си остават мъжки. Джордж Майкъл включва своя в юбилейната си компилация TwentyFive (2008) и своя миналогодишен албум Symphonica.

Източник: Bulevard.bg