Аржентинецът от "Барселона" се наложи над своя вечен конкурент Кристиано Роналдо и бразилския си съотборник Неймар

Лионел Меси взе петия си трофей за най-добър футболист в света - "Златната топка" на ФИФА, след като спечели отличието четири последователни пъти през 2009, 2010, 2011 и 2012 г.

Миналата година Лео триумфира с "Барселона" в Шампионската лига и сега очаквано бе предпочетен пред по-младия си съотборник - бразилеца Неймар, и своя вечен конкурент Кристиано Роналдо от Португалия и "Реал" (Мадрид).

Видео: Всички 137 гола на Меси, Неймар и Суарес през 2015-а

Междувременно наставникът на аржентинските национали Тата Мартино разкри, че нападателят няма да играе на предстоящите летни олимпийски игри в Рио де Жанейро. Меси ще се фокусира върху "Копа Америка" през юни, а после излиза в отпуск преди сезон 2016/17 и няма да вземе участие в двубоите в Бразилия през август.

Звездата бе част от отбора на Аржентина, който спечели златото в Пекин 2008, но според Мартино няма да е разумно той да попадне сред тримата футболисти над 23-годишна възраст, които имат право да вземат участие във форума, съобщава Football24.bg.

Виж още: 17 рекорда на Лео Меси, които трябва да се помнят

На церемонията в Цюрих 29-годишният Меси изневери на клишето, че предпочита отборните награди пред индивидуалните призове, като обяви, че рекордното отличие е било най-голямата му мечта, отбелязва Sportal.bg.

"Това е най-голямата ми мечта, по-голяма от всяка, която съм имал. Радостта да спечеля този приз е изключително голяма. Особено след голямото прекъсване и това да гледам как Кристиано Роналдо печели наградата. Искам да благодаря на съотборниците си, защото без тях нямаше да постигна нищо. Също така искам да благодаря на футбола, защото той ми помогна да израстна и ми даде всичко, което имам. Това е всичко, благодаря ви!", каза Меси от подиума.

Лионел Меси със сина си Тиаго и купата от Шампионската лига в съблекалнята на "Барселона", 6 юни 2015 г. Снимката, качена в "Инстаграм" профила на футболиста, стана една от най-популярните за годината с над 2,1 млн. харесвания. Момчето и майка му бяха сред публиката и на церемонията в Цюрих

Лауреат на "Златната топка" за най-добър играч в женския футбол стана американката Карли Лойд, която играе на поста полузащитник в националния отбор на САЩ и тексаския клуб "Хюстън Даш".