Макар че основното им съдържание е 95% вода, краставиците притежават чудесен вкус и диетични качества. Краставицата съдържа над 40% калий, 10% натрий, 7,5% калций, 20% фосфор и 7% хлор, ферменти и минерални соли.

Полезните и лечебните свойства на краставиците са известни отдавна. През XVIII век семената на краставицата били използвани за охлаждане на организма и борба с глистите. Във Франция печени краставици се използвали за нормализиране на функциите на черния дроб и при стомашно-чревни разстройства и инфекции.

Като лечебно и лекарствено средство краставицата днес е почти забравена. В миналото е била позната като средство за борба с възпаленията и повишената температура, най-вече при децата. Препоръчвали я при увреждания на белите дробове и бъбреците.

Виж още: Защо трябва да хапваме диня

Краставиците успокояват болката при ревматизъм

Сокът от краставици и моркови действа отлично при ревматични заболявания, тъй като причината за тези болести е задържането на пикочна киселина в организма. Ако към този сок се добави и сок от цвекло, процесите на лечение се ускоряват.

Краставичният сок действа противовъзпалително върху зъбите и венците. Предотвратява неприятното разцепване на ноктите и предпазва от косопад. Ако се използва за лице, в него може да се добави и сок от люцерна, който забързва здравословните процеси.

Краставиците нормализират кръвното налягане

Високото съдържание на калий прави краставицата много ценна при високо и при ниско кръвно налягане. Тя го нормализира и в двата случая. Краставиците регулират храносмилането и помагат за усвояването на мазнините и белтъчините

Препоръчва се да се консумират при гастрит с повишена киселинност, както и при малокръвие, защото помагат на организма да образува повече червени кръвни телца. Полезни са и при много тежки физически натоварвания.

Пресните краставици предпазват от задържането на течности, тъй като спомагат за отделянето на излишната вода от организма. Затова лекарите ги препоръчват при отоци в последните месеци от бременността. Краставиците се препоръчват като полезна храна за хората в напреднала възраст, както и при нарушена обмяна на веществата.

Този зеленчук е безценен за пациенти, страдащи от подагра, артрит и ревматизъм. Благодарение на високото си съдържание на вода, краставиците отмиват от организма отровните токсини и шлаки, а това ги прави полезни и при детоксикация. За болните от артрит те са особено препоръчвани, защото съдържащите се в тях вещества унищожават пикочната киселина.

Краставиците помагат за детоксикацията на организма

Отвара от презрели краставици се препоръчва при жълтеница и други заболявания на черния дроб. Пресният краставичен сок премахва парливото усещане при стомашните киселини. Той е много полезен за хората, страдащи от гастрит и язва. Помагат също при болести на белите дробове. Действа благотворно на отделителната система, при заболявания на стомаха, както и при тения.

Тампони с краставичен сок се използват при екзема, за премахване на възпалението и облекчаване на болката при измръзване и ухапване от насекоми, за успокояване на болката в очите. Уморените очи се освежават и торбичките под тях спадат, ако върху тях се поставят кръгчета от краставица.

Настъргана на ситно ренде и смесена с мед, краставицата лекува кашлица и отнема температурата. При кашлица се препоръчват няколко супени лъжици пресен краставичен сок, подсладен с 1 ч.л. мед. Този сок се препоръчва и за лечение на хроничен запек, тъй като действа слабително.

Виж още: Прасковата - царицата на лятото

Краставиците укрепват нервната система

Ако всеки ден в продължение на месец се пие чаша сок от краставица, може да се ускори обмяната на веществата, за да се прочисти черният дроб. Друга важно свойство на краставиците е, че укрепват нервната система. Основното нещо е да се използват тъмнозелени краставици, без да се бели кората, тъй като в тях има повече витамини от група В.

Краставиците имат и едно малко известно свойство - подпомагат заздравяването на упорити рани. Изсушена и стрита на прах краставица може да лекува изгаряния и други кожни заболявания, като преди това трябва да се премахнат семената. А ароматът на прясна краставица може да ви освободи от главоболие, депресия или безсъние.

Ако кората им не е третирана с химикали, не е нужно да се белят. За повече аромат може, преди да се нарежат, леко да се надупчат с вилица.

Краставиците се препоръчват за отслабване

Краставиците са нискокалоричен зеленчук и това ги прави подходящи за хората, страдащи от затлъстяване. Ако само за един ден минем на краставична диета, резултатът е минус един килограм. Друга краставична диета е с лека закуска и чаша подсладен чай, а след това три пъти дневно - салата от краставици и тънка филийка хляб. Преди лягане се разрешава плод като ябълка, круша, банан, портокал или плодова салата. Препоръчителният срок на тази диета е до 7 дни.

Краставиците са отлично козметично средство за кожата и косата

Заради многото си полезни съставки, този зеленчук се употребява в производството на козметични продукти за лице и тяло. Консумацията на краставици е много полезна и за кожата, защото те съдържат водород, който я успокоява и омекотява.

Краставиците действат благотворно върху състоянието на кожата, благодарение на високото си съдържание на сяра и силиций, подобряват растежа на косата. Кожата на ръцете се изглажда и хидратира, ако върху нея се наложат обелки от краставица. 

Освен това краставицата охлажда кожата, когато е прегрята или възпалена. Успокоява кожата и при слънчево изгаряне.

Виж още: Защо са полезни младите зелени орехи

История

Родината на краставиците е Южна Азия, където те са познати повече от 10 000 години. Там те се увивали около дървета. Произхода им местните жители свързват с легендата за княза, който имал 60 хил. деца, колкото са и семките в краставицата. От Южна Азия краставиците са пренесени в Индия от ранните изследователи, които ги прехвърлят и в други райони на Азия. Ранните колонизатори пък са пренесли краставиците в САЩ.

Краставиците са зеленчук, изключително популярен в древните цивилизации на Египет, Древна Гърция и Рим. Сред народите там те са били използвани не само като храна, но и като козметично средство, благодарение на своите благоприятни за кожата свойства.

Пакистанците са единствените, които приемат краставицата за плод -

те я сервират като десерт с бонбони. По света я са ценят не само заради вкусовите й качества, но и заради нейните целебни свойства. По тази причина в средните векове краставиците станали толкова популярни и разпространени в Европа, че ги употребявали във всички кръгове на обществото.

Още по времето на френския крал Луи XIV се въвежда отглеждането на краставици в оранжерии. В Испания те са пренесени от римските императори и там за пръв път започва мариноването на свежия зеленчук.

Виж още: Всичко за Алое вера

Но най-вкусни и здравословни са младите краставици. За разлика от повечето зеленчуци, краставиците се предпочитат още преди да узреят. Особено ценени са 4-дневните краставички.

Източник: Аgronovinite.com