Съвременната цивилизация е на прага на хаоса, който се подхранва от действията на западните държави, но те няма да сломят Русия, заявява режисьорът пред френски вестник

Съвременната цивилизация е на прага на хаоса, който се подхранва от действията на западните държави, но те няма да сломят Русия, чийто президент е "добър човек и приятел на Сърбия". Това казва сръбският кинорежисьор и музикант Емир Кустурица в интервю за френския в. "Журнал дьо диманш".

Виж още: Путин: Излишната демонизация на Сталин е атака срещу Русия

Сега преживяваме ужасен период заради грешки от миналото и навлизаме в стадия на окончателното разрушение, заявява режисьорът на "Аризонска мечта", като обяснява мрачната си прогноза отчасти с идването на власт в САЩ на президента Доналд Тръмп - но уточнява: "Аз самият бях против Хилари, защото тя бомбардира нашата страна."

Според него "в Близкия изток цари хаос, западните лидери унищожиха един след друг няколко режима, това е самата природа на капитализма... Сега те се опитват да отидат в Русия, но това не е лесно. Наполеон претърпя там провал. Хитлер също, а сега Тръмп", казва още Кустурица пред френския вестник.

Той не крие, че има добри контакти с Владимир Путин, който бил "добър човек и когато дойде на власт, сърбите започнаха да се чувстват уважавани. Днес на Запад го представят като сатана, но всъщност е честен и иска да бъде приет".

Това не е първото изказване на Кустурица по адрес на руския президент, който миналата година го удостои с "Орден на дружбата"- през 2012 г. той обяснява: "Ако бях англичанин, щях да съм против Путин, ако бях американец, щях дори да се боря срещу него, но ако бях руснак, щях да гласувам за него."

Виж още: Ана Бърнабич: Сърбия ще избере ЕС пред Русия

Режисьорът е много по-остър по адрес на американския президент, когото определя като "некомпетентен". По думите му Доналд Тръмп настройва държавите една срещу друга, а същевременно продава оръжия за 13 млрд. евро на Катар и Саудитска Арабия.

Кустурица е двукратен носител на "Златна палма" в Кан (за "Баща в командировка" и "Ъндърграунд"), а за "Циганско време" печели приза на фестивала за режисура. От Берлинале е лауреат на "Сребърна мечка" за "Аризонска мечта", а от Венеция - на "Сребърен лъв" за "Черна котка, бял котарак".

По-късно този месец той гостува с групата си The No Smoking Orchestra в анексирания от Русия полуостров Крим, което стана причина официален Киев да отмени гастрола му в Украйна.

Видео: Награда за наш филм с Кустурица

Следващият му филм "Кога, ако не сега?" е по разкази на един от най-превежданите италиански писатели Примо Леви. В предишния, "На Млечния път", представен миналата година на кинофестивала във Венеция, той се снима и като актьор, а му партнираше италианската кинозвезда Моника Белучи.

Източник: БНР, "Журнал дьо диманш"