Най-интересният начин да тренираме концентрацията си

Най-известният пъзел в света - "Кубчето на Рубик", става на 40 години. Измислен от унгарския скулптор и професор по архитектура Ерньо Рубик, първоначално е бил кръстен Магически куб. През 1980 г. името се променя на познатото "Куб на Рубик".

Пластмасовият куб е разпространен в четири варианта: 2×2×2 ("Джобен куб"), 3×3×3 класически куб, 4×4×4 ("Отмъщението на Рубик") и 5×5×5 („Професорски куб“).

Кубчето на Рубик е най-продаваната играчка по света, като от нея са продадени повече от 350 мил. екземпляра и техни имитации.

Торта за 40-годишнината на Рубик кубчето беше разрязана от създателя му, унгареца Ерньо Рубик, и председателя на Европейската комисия Жозе Барозу още в края на март

Според психолозите кубчето на Рубик има въздействие върху човешкото мислене. Усвояването на алгоритмите и постоянните занимания с подреждането на кубчето помагат да се постигне т. нар. "пространствено мислене" - термин, заимстван от психолозите, който подсказва способността да се "гледа отстрани" на дадено събитие и да се предвиждат следващи.

Виж още: Иска ви се да постигнете душевен мир?

Между 20 мин. и 2 часа на ден занимание с кубчето може да се смята за прекрасна тренировка за концентрация и медитация, което има благоприятен ефект върху релаксирането на организма.

"Гугъл" отбелязва годишнината на кубчето на Рубик със специален дудъл - онлайн макет на куба, който може да наредим, докато имитираме работа.