Стотици сигнали от бдителни граждани отведоха полицията до 53-годишен мъж в Офтердинген, окръг Тюрингия, след като се оказа, че заплахата от етиленгликол, който е съставка на антифриза, се отнася не само за детската храна

След получени 1500 телефонни обаждания и 400 имейла, германската полиция задържа 53-годишен заподозрян за отровата, поставена в детски храни. Той е арестуван в петък следобед, а при обиска е открито шише с отровата, намерена и в бурканчета с бебешко пюре, продавани в търговската мрежа. 300 от сигналите са съдържали конкретни улики.

Мъжът е действал сам. В контейнер за смет до дома му са открити дрехите, с които е облечен на разпространените кадри от охранителните камери, както и лаптоп. Срещу него най-вероятно ще бъде повдигнато обвинение в опит за убийство.

Заплахата от отровени с етиленгликол продукти в Германия засегна не само детска храна, а 20 вида храни, които изнудвачът смяташе да отрови и да пусне в търговски обекти на всички големи вериги магазини. Настояването му бе да получи 10 млн. евро, за да спре.

Виж още: Терористите в Европа с нови цели: влаковете, горите, храните

От германската полиция предупредиха да се внимава при отваряне на бурканчета - ако не се чуе специфичното пукване на капачката, характерно за неотворените опаковки, по-добре е съдържанието да не се консумира. Същото важи и за други храни - ако опаковката е с нарушена цялост, по нея има дупчици или е разкъсана.

Чаена лъжичка от отровата може да убие бебе,

а смъртоносната доза за възрастен е около 100-150 мл, поясни токсикологът проф. Никола Александров пред Би Ти Ви. 

Етиленгликолът е широкоразпространено химическо съединение, а като основна съставна част на антифриза се продава свободно и като концентрат на всички бензиностанции. Течността е безцветна, без мирис, с леко сладникав вкус и леко мазна. Когато се намира в антифриз, е оцветена допълнително.

"Отравянията с него са широкоразпространени у нас, тъй като българите обичаме да си държим в мазетата и остатъци от недолят антифриз заедно с напитките. Често пъти се получават грешки", поясни Александров.

Ранните симптоми на отравяне с етиленгликол са подобни като въздействието на всеки друг алкохол - гадене и повръщане. Часове след приема започва развитие на ацидоза - подкиселяване на кръвта, което може да доведе до сърдечен арест. След 12 до 24 часа бъбреците блокират и се стига до остра бъбречна недостатъчност. 

При отравяне с етиленгликол е възможно да забавите действието му,

като… пиете още алкохол. Тъй като етиленгликолът е поливалентен алкохол, при прием на едновалентен алкохол неговото действие намалява и реакциите се забавят. Въпреки това трябва незабавно да потърсите помощ от специалист, съветва Би Ти Ви.

За случая се разчу в четвъртък. Оказа се, че заплашително писмо от изнудвача с настояване да получи парите до края на месеца е пристигнало още на 16 септември, с твърдение, че отровата вече е в храната по складовете и в конкретен магазин във Фридрихсхафен.

Предупреждението било адресирано до полицията и централата на агенцията за защита на потребителите в германската провинция Баден-Вюртемберг, както и до редица вериги за хранителни и бебешки стоки, които властите отказаха да назоват официално.

Според в. "Билд" това са веригите "Алди", "Росман", "Лидл", "Де Ем", "Мюлер", "Едека", "Норма" и "Реве".

Изнудвачът описал много детайлно в какви банкноти иска откупа, кой да го предаде и къде да бъде оставен. Посочил е място извън района на Баден-Вюртемберг.

Полицията незабавно иззела всички бурканчета с бебешка храна от магазина и действително в пет от тях била открита силна смъртоносна отрова. Заплахата обаче

се отнасяше не само за магазини в Германия, а и за цяла Европа,

поясни Би Ти Ви. У нас от посочените вериги са представени "Лидл", "Де Ем", както и "Билла" - част от групата на "Реве". Сътрудничество с "Реве" има и веригата "Хит".

Става дума за изключително сериозен случай и безскрупулен престъпник, който планира смъртта на хора, посочи Уве Щурмер, зам.-директор на полицията в Констанц. Случаят е от изключителна сериозност, но не бива да има паника, а само повишено внимание, призоваха властите. По следите на изнудвача бяха 220 полицаи.

Големите вериги в Германия стават често обект на изнудвания. На седмица те получават общо по 70 най-различни заплахи. 90% от тях биват разкривани, припомня кореспондентът на в. "24 часа" в Германия пред Би Ти Ви.

"Дори не сме се замисляли, че може да съществува подобен вид хранителен тероризъм и според мен тепърва трябва да се учим да се нагласяме спрямо измененията на средата. Подобни актове са възможни да се случат навсякъде, никой не е застрахован", категоричен е Богомил Николов, председател на асоциация "Активни потребители".

Източник: Би Ти Ви, БНР