Подробности и трейлъри за двата ирландски филма в програмата на Киномания 2014: "Голгота" и "Вкусният път към любовта"

Брендан Глийсън, един от най-популярните ирландски актьори, е звездата на "Голгота" (Calvary), където изпълнява ролята на свещеник.

Партнират му Кели Райли ("Шерлок Холмс"), Крис О'Дауд, Ейдън Гилън, Дилън Морън, Исаак дьо Банколе, М. Емет Уолш, Мари-Жозе Крос, както и неговият собствен син Домнал Глийсън.

Режисьор е Джон Майкъл Макдона, дебютирал преди три години с най-касовия ирландски филм -

"Големият полицай от малкия град"

(The Guard), също в жанра "черна комедия". Тук актьорът и мрачното чувство за хумор са същите. (Глийсън-старши впрочем играе и във филма на брат му Мартин Макдона "В Брюж", от 2008-а).

"Голгота", който в началото на годината беше представен на фестивала за независимо кино Сънданс, вече има в актива си три Ирландски филмови награди - за най-добър филм, за главната роля на Брендън Глийсън и за сценарий.

Описвана като сложна история с много нюанси и подтекст,

лентата е едновременно дисекция на съвременното ирландско общество, криминална история (разказана от гледна точка на жертвата) и задълбочен поглед към драмата на един човек.

Отец Джеймс Лавел е свещеник в малка енория в ирландската област Мейо. Заплашен по време на изповед, добросърдечният Божи служител трябва да се бори със силите на злото, които затягат обръча около него.

"Голгота" е с още три прожекции на Киномания 2014 в София:
19 ноември, сряда, 21 ч., кино "Одеон"
20 ноември, четвъртък, 20,45 ч., кино "Люмиер"
25 ноември, вторник, 18,30 ч., Дом на киното

Забавен, но с романтични нотки, е и сюжетът на "Вкусният път към любовта" - копродукция между Ирландия, Испания и Франция, режисирана от Доминик Харари и Тереса Пелегри.

Кулинарният журналист Оливър Бърн е в криза. Неговата мултимедийна рубрика за изтънчено хранене и за намиране на сродна душа е сред най-четените в Дъблин. Ала неговият собствен любовен живот е пълна бъркотия - той все започва връзки, които

в началото изглеждат апетитни, но бързо губят вкуса си

Когато среща испанската кураторка Бибиана, Оливър чувства необичайно, но несъмнено привличане въпреки факта, че двамата нямат нищо общо помежду си. Тя се занимава с добри каузи, а той - с добра храна. Тя е камикадзе в любовта, гмуркаща се стремглаво в невъзможни връзки, докато той се ужасява от мисълта за обвързване...

Прожекции на столичната Киномания 2014:
19 ноември, сряда, 18,30 ч. - Дом на киното
22 ноември, събота, 19 ч. - НДК, зала 9