Словесната война на САЩ и Северна Корея се разгръща на фона на подновените усилия за пълна забрана на арсеналите от атомни бомби (инфографика), удостоени с тазгодишната Нобелова награда за мир в лицето на ICAN

Войната между САЩ и Северна Корея относно ядрените амбиции на Пхенян засега се води само на думи, но опасността става все по-близка до реалността. На този фон Нобеловият комитет в Норвегия удостои с наградата за мир Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (ICAN) - коалиция от неправителствени организации в 100 различни държави.

Нобелът им се присъжда за работата им по привличане вниманието върху катастрофалните хуманитарни последствия от употребата на всякакво атомно оръжие и революционните им усилия да постигнат официална договореност за забрана на тези оръжия.

Виж още: 2016 г. - Нобелът за мир отиде в Колумбия

"Живеем в свят, където рискът от употребата на ядрени оръжия е нараснал. Някои държави модернизират ядрените си арсенали; налице е и реална опасност все повече страни да разработват атомно оръжие, какъвто е примерът със Северна Корея. А ядрените оръжия представляват заплаха както за човечеството, така и за всичко живо на Земята", предупреждават от Нобеловия комитет в Осло и се аргументират:

"Чрез международни договорености международната общност е постигала забрана на противопехотните мини, касетъчните боеприпаси, биологичните и химическите оръжия. Ядрените оръжия имат още по-голяма унищожителна мощ, но все още не са обект на подобна международна забрана, която да има юридическа стойност. А чрез своята работа ICAN съдействат за запълване на тази юридическа празнота. Досега

108 държави са се посветили на заклеймяването, забраната и ликвидирането на атомното оръжие

На 7 юли 122 от страните членки на ООН се обединиха около Договора за забрана на ядрените оръжия (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons) и щом той бъде ратифициран от 50 държави, забраната влиза в сила и се превръща в международен закон за онези страни, които са част от договора.

Норвежкият Нобелов комитет е наясно, че този ход няма сам по себе си да елиминира нито едно атомно оръжие, а досега забраната не е подкрепена нито от държавите, които притежават ядрени оръжия, нито от най-близките им съюзници. Затова комитетът държи да подчертае, че следващите крачки към свят без атомно оръжие трябва да ангажират и ядрените държави.

Тазгодишната Нобелова награда за мир е и призив към тях за начало на сериозни преговори за ликвидирането на близо 15-те хиляди ядрени оръжия по света. Пет от държавите, които разполагат с атомно оръжие - САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай, вече са се посветили на тази цел с приемането на Договора за неразпространение на ядрени оръжия от 1970 г."

Водородната бомба на Ким Чен Ун миналия месец беше по първите страници на вестници от цял свят

Миналия понеделник външният министър на КНДР заяви, че US президентът Доналд Тръмп е "обявил война" на страната му, която сега е в пълното си право да сваля американски бомбардировачи. Той се позова на петъчния туит от личния профил на Тръмп, който плаши с унищожение режима на Ким Чен Ун. От Белия дом опровергаха обвинението, а твърденията определиха като "абсурдни".

Видео: Тръмп нападна Северна Корея и Иран. Как реагира Ким Чен Ун?

След тази размяна на реплики и твърденията на Северна Корея за успешно изпитание на водородна бомба през септември от ООН отново настояха за прекратяване на ядрената надпревара в световен мащаб.

Предизвикателствата пред националната сигурност не могат да са извинение

държавите да разчитат на атомно оръжие и да пренебрегват споделената ни отговорност и стремеж към по-мирен свят, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Докато Северна Корея се стреми да се присъедини към общността на ядрените държави, американската телевизия Ен Би Си обобщава в инфографики какво е състоянието на атомните арсенали по света.

Ядрените държави пазят в тайна точния брой на атомните бойни глави в своя арсенал, уточнява Ен Би Си. Всяка година обаче Федерацията на американските учени (FAS), която следи този въпрос, публикува доклад с приблизителни данни за ядрените запаси на планетата.

Според тях от края на Студената война насам ядрените държави значително са намалили числеността на атомните оръжия - през 1986 г. те са били над 70 хил., а тази година броят им е близо 15 хил.

САЩ и Русия притежават и контролират общо 93% от всички ядрени бойни глави

в световен мащаб, сочат още цифрите. Огромната част от тези оръжия са складирани или извадени от употреба, но по данни на FAS броят на ядрените оръжия в готовност за употреба са 1800 в САЩ и 1950 в Русия.

Останалите държави с ядрено въоръжение разполагат с едва няколкостотин бойни глави: Франция (300), Китай (270), Великобритания (215), Пакистан (120-130), Индия (110-120), Израел (80).

Виж още: Турция разработва атомна бомба?

Друга инфографика показва, че ядрени оръжия са разположени още в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция. България е наредена сред държавите, които членуват в организации с атомно въоръжение (НАТО).

Директорът на проекта за ядрена информация във FAS Ханс Кристенсен обяснява, че за да се намали атомното оръжие, предстои още много работа. Той е убеден, че и Вашингтон, и Москва продължават да създават и складират оръжия, продължавайки ядрената надпревара, която уж приключи със Студената война.

Какво се прави за намаляване на ядрените оръжия?

Първият международен договор, който забранява употребата на атомно оръжие - гореспоменатият Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons, под който на 20 септември се подписаха над 50 държави от ООН, - се оценява като историческа крачка в дългия кръстоносен поход за освобождаване на света от ядрените оръжия. Нито една ядрена държава обаче не положи подпис под споразумението.

През 2010 г. президентът на САЩ Барак Обама и тогавашният му руски колега Дмитрий Медведев подписаха новия договор СТАРТ, подновявайки дългогодишните двустранни усилия за ограничаване обема на ядрените арсенали. Споразумението влиза в сила през февруари 2018 и дотогава всяка от страните трябва да намали въоръжението, което държи в готовност за военна употреба, до 1550 бойни глави и бомби.

Според Държавния департамент на САЩ най-актуалните данни показват, че Русия понастоящем има 1765 оръжия в готовност, докато американските са 1411. Договорът СТАРТ е продължение на двустранните усилия за ограничаване на атомната надпревара, започнати от президента Роналд Рейгън в края на Студената война, припомня Ен Би Си.

Виж още: Когато Адът слезе на Земята

Настоящият държавен глава Доналд Тръмп обаче е на мнение, че американските въоръжени сили трябва да засилят ядрения си потенциал. През декември той призова в "Туитър" за ядрена надпревара с аргумента, че "докато светът дойде на себе си, е нужно САЩ да засилят и разширят своя потенциал за използване на атомно оръжие".

"Нека има надпревара във въоръжаването -

заяви той и при участието си в тв предаване по MSNBC. - Ще ги надцакаме и ще надживеем всички."

От администрацията на Обама новите стопани на Белия дом наследиха и плановете за модернизиране на американската ядрена програма. Според Кристенсен именно около това ще се гради подходът на Тръмп. Окончателният доклад от Пентагона, който президентът е поискал, се очаква в края на годината.

Виж още: САЩ създадоха управляема атомна бомба

Броят на ядрените бойни глави, с които разполага Северна Корея, не е известен, но Кристенсен и други анализатори се обединяват около становището, че режимът на Ким Чен Ун разполага с достатъчно ядрен материал да зареди и сглоби балистична ракета.

Те напредват - и дори да не могат да изстрелят ядрено оръжие сега, определено в близкото бъдеще ще имат тази възможност, казва Кристенсен. По негови изчисления

Пхенян вероятно има в арсенала си между 20 и 40 ядрени оръжия

По-тревожна за експерта обаче е непредсказуемостта на словесната война, водена между двамата държавни глави: "Това излиза от контрол. Всеки път, когато Тръмп пусне нещо по темата в "Туитър" с предизвикателен тон, подхранва аргументите на севернокорейския режим пред собствения им народ. При това положение пред администрацията няма стратегически ходове, освен отговори, които да демонстрират самообладание."

Виж още: САЩ планирали ядрен удар по 16 цели у нас

Източник: NBC News; Норвежки нобелов комитет