Изследване показва в кои страни хората са най-високи

Според противниците на теорията за еволюцията, ако подобно нещо е съществувало, ние би трябвало да сме по-различни от предците си. Всъщност обаче нещата стоят точно така и ние сме по-високи от хората, живели само преди век, показва ново изследване, засягащо човешкия ръст през последния един век. 

Според авторите на изследването, публикувано в eLife, през последните сто години височината на хората е нараснала равномерно и значително, като обаче средният ръст в различните държави варира.

Изследователите са анализирали информацията от 1500 предишни изследвания на населението, в които има биометрични данни. Анализираните данни включват ръста на хора от 200 държави, родени между 1896 г. и 1996 г.

Средните стойности за ръста са показател за изхранването, здравеопазването, заобикалящата среда и общото здраве на населението от вътреутробното развитие до юношеството, отбелязва Маджид Езати, ръководител на изследването от лондонския Импириъл колидж.

Изследователите открили, че значителна разлика в ръста за 100 години са постигнали хората в Централна и Южна Европа, както и в Източна Азия. Най-малка е разликата пък в Южна Азия и Африка около пустинята Сахара.

Виж още: Колко е перфектната мъжка височина

За периода от 100 години, който анализът покрива, най-голямо увеличение на ръста е отчетено за жените от Южна Корея и мъжете от Иран - съответно с 20,2 см и 16,5 см.

Авторите на изследването са достгнали до извода, че най-високите мъже на планетата са холандците със среден ръст 182,5 сантиметра. Следват ги представителите на силния пол в Белгия, Естония, Латвия, Дания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Сърбия, Исландия и Чехия. 

Най-високите жени на планетата са латвийките със среден ръст 170 сантиметра. В челната десетка влизат още жените в Холандия, Естония, Чехия, Сърбия, Словакия, Дания, Литва, Беларус и Украйна. За сравнение - преди 100 години мъжете в Холандия са били на 12-о място по ръст, а жените в Латвия - на 28-о.

Най-ниски съответно са мъжете в Източен Тимор (160 см) и жените в Гватемала (149 см). 

Източник: Си Ен Ен