Знаем, че седенето дълго време не е полезно за здравето, но наясно ли сме колко?

Изследване сравнява хора, които прекарват по-малко от два часа дневно пред телевизора или в почивка пред компютъра с хора, които прекарват повече от четири часа от свободното си време пред екрана.

Стряскащите факти

Резултатите показват, че при последните рискът от смърт вследствие на всякакви заболявания е по-висок с 48%. Рискът от сърдечно-съдови заболявания е със 125% по-висок.

Този по-висок риск е изчислен отделно от традиционни фактори като и високо кръвно налягане.

Седенето пред екрана не е единственият повод за тревога. Всяко продължително седене, на бюрото или зад волана, е вредно. И за съжаление няколкото часа седмично, прекарани във фитнеса или в парка, не намаляват рисковете от дългото седене.

Виж още: 8 симптома, че черният ви дроб е уморен

Ето какво точно се случва с тялото ни, когато седим:

Увреждане на органите

Преди всичко, сядането може да предизвика увеличаването на риска от на сърдечни заболявания. Мускулите изгарят по-малко мазнини и захар след дълго седене, като мастните киселини по-лесно могат да се запушат сърцето. Дългото и често сядане е свързано с високото кръвно налягане и повишеното ниво на холестерола, както и редица сърдечни заболявания.

Седенето може да се отрази зле и на панкреаса

Този орган произвежда инсулин - хормон, който носи глюкозата до клетките за енергия. Но клетките в "мързеливите" мускули не отговарят веднага на инсулина, така панкреаса произвежда повече от необходимото, което може да доведе до диабет и други заболявания.

Проучвания показват, че хората, които седят повече имат по-голям риск за заболяване от рак на дебелото черво и на гърдата. От друга страна, редовното движение създава производство на естествени антиоксиданти, които убиват клетките, които са потенциални производители на рак. 

Промяна на мускулите

Когато стоите, се движите или стоите изправени, коремните мускули се държат изправени. Но, когато седнете на стола в изкривено положение, те не се използват. Мускулите на гърба и "мързеливите" коремни мускули може да променят естествената форма на гръбначния стълб.

Освен това, проучванията показват, че обездвижването на бедрата е причината зад честото падане при възрастните хора.

Виж още: Как мозъкът ни да остане млад

Проблеми с краката

Седенето дълги периоди отслабва циркулацията на кръвта. Това може да доведе подуван на краката и до тромбоза. Седенето може и да отслаби костите на краката. С сядане, те стават по-слаби, по-рядко и по-слаби.

Проблеми с мозъка

Движението на мускулите зарежда мозъка с прясна кръв и кислород, а с това предизвиква отделяне на химикали за по-добро настроение и по-голяма концентрация. Когато седим дълго време, се забавя, дори и мозъка.

Проблеми с гърба

Седенето може да предизвика "ръждясване" на гръбначния стълб, т.е. той може да стане по-малко гъвкав. Това може да доведе до болки в гърба.

Правилният начин за сядане

Ако трябва да седите редовно, правете го на правилния начин. Не се навеждате напред, раменете трябва да бъдат отпуснати, ръцете дръжте близо до страничните части на тялото, ходилата да са стъпили изцяло на пода и така да осигурите подкрепа за долната част на гърба.

Освен това, се препоръчва често ставане и движение. Малки почивки за упражнения и разтягане може да предотвратят много проблеми. 

Виж още: Упражнения за гръбнака

Има ли панацея?

Решението по-скоро е да се седи по-малко всеки ден и да се увеличава движението като цяло. Когато имате възможност да стоите прави, избягвайте да седите.

Например: Можете да стоите прави докато говорите по телефона или когато обядвате извън къщи.

Ако работите на бюро през цялото време, помислете за стоящо бюро или импровизирайте с висока маса или барплот.

Най-добрият вариант са онези бягащи пътечки, на които можете да разположите компютъра си, но не всеки може да си позволи това удоволствие.

Мускулната активност, необходима за стоенето и движението задейства важни процеси, свързани с разграждането на мазнините и захарите в тялото, които спират, когато седите дълго време.

Движението, дори съвсем спокойното, оказва огромно влияние. Горите калории, сваляте килограми, по-енергични сте и се чувствате по-добре.

Виж още: Тибетски упражнения за хормонален баланс

По материали от Obekti.bg и Zajenata.bg