За пореден път от КНСБ отчитат голяма разлика в заплащането по области

За издръжката на един човек към края на септември са били необходими 575 лева, по данни на КНСБ, цитирани от БНР. От синдиката отчитат, че за последните три години 3/4 от населението в България получава доходи под необходимите за нормален живот. Запазва се и броят на хората с доходи под прага на бедност - 30%.

Виж още: КНСБ: 2286 лв. месечно трябват за издръжката на 4-членно семейство с две деца

За пореден път от КНСБ отчитат и голяма разлика в заплащането по области. От синдиката сега са изчислили издръжката на живота в София, която се оказва със 180 лева над средната за страната - достига 750 лева месечно, но и средната заплата в столицата вече е 1405 лева.

Ако махнем София в изчислението на средната работна заплата, ще видим, че тя ще падне с близо 200 лева надолу - т.е. 862 лева би била средната заплата за страната, обяснява лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

В същото време във Видин средно плащат два пъти по-малко, отколкото в столицата - 668 лева.

Виж още: Най-бедни у нас са хората в Сливен

За първи път работещите на минимална заплата надхвърлиха 400 хил. Всеки пети, нает в реалната икономика, получава минимума, а в туризма само за година има двоен ръст на нископлатените:

"От 16 и нещо процентът става 38. Повече от 1/3 от всички в този сектор са на минимална заплата, което значи, че нещо не е в ред, нещо не е логично. Когато няма контрол, когато няма увеличение на минималните доходи за осигуряване, очевидно има стимулиране на сивия сектор."

Делът на работещите бедни у нас се е удвоил за последните пет години и достига 12%.

Виж още: Анализ: Доходите растат с 20 лв. месечно

 

Източник: БНР