Класацията на J.D. Power подрежда най-сигурните марки автомобили

Един от най-важните фактори при избора на кола е нейната сигурност - доколко дава повреди, какви проблеми прави и като цяло ще ни изостави ли на пътя. От години J.D. Power изследват именно това и съставят класацията си за най-надеждните автомобили. 

Тази година челното място в престижната класация отива за луксозната марка "Лексус" със средно 110 повреди на всеки 100 автомобила. На второ място се нареждат "Порше" (също 110 повреди), а челната тройка се допълва от "Тойота" (123 повреди).

На четвърто място се класира "Буик", на пето - "Мерцедес". Останалите в челната десетка са "Хюндай", "БМВ", "Шевролет", "Хонда" и "Ягуар". "Хюндай", БМВ, и "Ягуар" влизат в Топ 10 за пръв път. За сметка на това от миналогодишната челна десетка отпадат "Джи Ем Си", "Акура", "Рам" и "Линкълн".

Според проучването се появяват средно 156 проблема на всеки 100 автомобила, които са тествани. Това е с четири проблема повече спрямо миналата година. 

Новите проблеми се дължат главно на аудио, комуникация, забавление и навигация, за които J.D. Power казва, че комбинирано съставляват 22% от всички проблеми.

"Тези системи стават все по-добри, но те съставляват най-голямата част от технологиите, с които се оборудван нашите автомобили в днешно време", коментира Дайв Сергент, вицепрезидент на J.D. Power.

На дъното на класацията стоят "Фиат", "Джип" и "Инфинити", които записват съответно 298, 209 и 203 проблема на 100 автомобила.

2017 Nameplate VDS Ranking