Отличници са листните зеленчуци, след тях идва китайското зеле и листното цвекло

"Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте..." Така се пееше в онази стара детска песничка, която трябваше да ни приучи като малки да си ядем зеленчуците. Заедно с плодовете те безспорно са полезни и оказват благотворно влияние върху организма ни. Но кои са най-полезните?

Отговор на въпроса дава Федералният център за контрол на болестите в САЩ, който изготвил списък на най-полезните зеленчуци и плодове, пишат колежите от Nie-Jenite.bg.

Екипът, провел проучването, е следил за наличието на 17 важни хранителни вещества, сред които фибри, протеини, калий, витамини А, B12 и D - и е пресмятал колко от тези нутриенти се съдържат в 100 грама от съответния продукт. 

Едва ли е изненада, че най-богати на витамини се оказват листните зеленчуци, но интересното е, че боровинките, морковите и броколите са чак във втората половина на списъка от общо 40 вида плодове и зеленчуци.

Виж още: Плодове и зеленчуци, от които се слабее най-много

Екипът прави уговорката, че и най-бедният на витамини зеленчук е за предпочитане пред нездравословните алтернативи.

Според изследването най-полезният, богат на хранителни вещества зеленчук е водният кресон, той има 100 точки, последван от китайското зеле и листнота цвекло с по 90 точки.

Спанакът е на пето място, следван от цикорията и марулята, на 8-о място е магданозът. Броколите са чак на 19-о място с 34 точки, а карфиолът е с 25.

Виж още: Който яде зеленчуци, живее по-дълго

Морковите са изненадващо надолу в списъка - на 26-то място с 22 точки. Салата айсберг е с 18 точки. Цитрусовите плодове, сочени доскоро за особено полезни, имат средно по 11 точки, само лимонът е с повече - 18.

Списъка завършват празът, сладките картофи и белият грейпфрут с по 10 точки.

Източник: Nie-jenite.bg