Взети назаем от будизма

Всеки се ядосва. Гневът е една от основните човешки емоции и няма как от време на време да не ни обзема. Въпросът обаче е, че решенията, взети под влиянието на гнева, в голяма част от случаите са лоши решения и след това съжаляваме за тях. 

Затова е и толкова важно да можем да се успокоим в момент на агресия. Това, разбира се, не става лесно, но будистките монаси имат 5 трика, които биха ни помогнали: 

1. Обмислете какво ви причинява гневът

Според Буда, когато сме ядосани, искаме враговете ни да се лишат от сън, да погрознеят, хората да се обърнат срещу тях и като цяло целият им свят да стане значително по-неприятен. Реално погледнато обаче, това се случва с човека, който е обзет от гнева. Ако не вярвате, когато следващия път се разбеснеете, погледнете се в огледало. Агресията е достатъчно ярка емоция, че да вземе превес над всичко останало и така да намали положителните неща, които изпитваме. Така че - по-спокойно.

2. Намерете нещо добро в този, на когото се ядосвате

Когато сме ядосани на някого, често забравяме, че той или тя има много положителни освен това. Ако успеем да ги видим, ядът малко по малко ще сте стопи. А и да се успокоиш, не означава да забравиш какво е направено. 

Виж още: 10 неща, които трябва започнете да правите, за да се чувствате по-щастливи

3. Спомнете си нещо добро, което този, който ви е ядосал, е направил за вас

Това, което ви е ядосало е малка част от поведението на въпросния човек. Най-вероятно той е правил за вас разни услуги в миналото, които си заслужават да бъдат припомнени, преди да вземете някакво решение.

4. Визуализирайте

Представете си земята - каквото и човекът да прави със земята, тя продължава да е земя. Така и при вас, колкото и да ви дразнят другите, те не ви променят. Вие сте си вие и не трябва да се поддавате на разни внушения.

Виж още: 6 признака, че пропиляваме живота си

5. Медитирайте

Доказано медитацията изчиства съзнанието и успокоява. Освен това тя може да ви даде отговорите, които търсите и да успеете да надхитрите тези, които ви тровят нервите. 

Източник: wisdompills.com