Очите се изморяват, възпаляват и започват да сълзят пред компютъра. Това състояние си има официално название Computer Vision Syndrome (CVS) или "Синдром на компютърното зрение"

Синдромът на компютърното зрение може да се избегне и без помощта на лекар. Нашето зрение не е приспособено за продължително съзерцаване на монитора, информира e-sofia.eu

Очите ни

В природата ние виждаме предмети с отразена светлина, но компютърните изображение не отразяват, а светят. Към това трябва да добавим, че те трептят, че върху екрана често има блик.

Всичко това напряга излишно и прекомерно нашето зрение. Ето защо човек, който не се разделя от компютъра, може лесно да бъде разпознат по възпалените очи. 

По време на четене от монитор очите премигват 3-4 пъти по-рядко, от колкото би трябвало. Така очните ябълки, лишени от полагащата им се смазка, пресъхват. Оттук идва щипането и паренето, "пясъкът" в очите, болките , в това число в областта на челото.

Какво да правим? 

Старайте се по-често да мигате, съветват офталмолозите. Това не само предпазва от пресъхване на очната ябълка, но и помага за облекчаване на напрежението в очите. 

Пийте достатъчно течности всеки ден, използвайте капки за очи. 

На всеки два часа се откъсвайте от работата. Само че не, за да си прегледате пощата или да влезете в социалните мрежи. Отдалечете се от компютъра така, че неговата яркост да не е по-голяма от яркостта на помещението.

Настройте монитора така, че да не свети по-силно от осветлението в стаята. Грижете се за чистотата му – слоят прах върху дисплея изморява още повече очите.

Има упражнения, които помагат да се отпуснат напрегнатите ви очи. Изпълнявайте ги всеки път, когато почувствате дискомфорт, препоръчват специалистите.