Сред филмите на София филм фест 2015 е и унгарският лауреат от Кан "Белият бог", който според режисьора си е метафора за европейските страхове в политиката им към малцинствата

Награденият филм от секцията "Особен поглед" в Кан 2014 - хорър трилърът "Белият бог" на унгарския реж. Корнел Мундруцо, беше удостоен и с кучешкия приз на фестивала, Palm Dog.

Отличието бе за всички 250 четириноги актьори в продукцията, а специално място сред тях заема лабрадорът Боди, който се редувал в главната роля със своя брат близнак Люк.

Виж още: Всичко за София филм фест 2015

"Винаги използвам кучетата, за да символизират малцинствата - казва Корнел Мундручо за "Белият бог". - Имах желанието да разкажа тази история като метафора за европейските страхове в политиката им към малцинствата."

Унгарският режисьор не крие страховете си от възхода на националистическите партии, а критиците сравняват филма му с "Птиците" на Алфред Хичкок.

По думите му мелодрамата тук се преплита с елементи на приключение и на филм за отмъщение: "Исках да покажа, че хората и животните споделят една вселена. Единственият начин да се помирим е да се поставим на мястото на другия вид."

Сюжетът

Събитията в "Белият бог" се разгръщат след мерки за регулиране отглеждането на породисти кучета. Върху т.нар. "мелези" се налагат сурови данъци и собствениците започват да изоставят питомците си с нечиста кръв. 

Кучешките приюти се пренаселват. Когато и Хаген бива прогонен от дома си, той се сблъсква с недоброжелатели и попада в поредица опасни ситуации, а накрая се присъединява към глутница свои събратя, решени да си отмъстят.

Същевременно 13-годишната му стопанка бяга от дома си, за да го издирва - и единствена може да предотврати войната между хората и най-добрите им приятели.

Премиерата на филма у нас беше в кино "Люмиер" на 10 март, а следващите прожекции на "Белият бог" на София филм фест са:

12 март - Арена Deluxe Bulgaria Mall - 19 ч.
14 март - Cinema City Mall of Sofia - 18 ч.
19 март - Cine Grand - 18,30 ч.
20 март - Културен център G8 - 18,15 ч., и Културен център на СУ - 20 ч.
21 март - "Евро синема" - 18,30 ч.
22 март - кино "Одеон" - 18 ч.
24 март - кино "Одеон" - 18,30 ч.
25 март - Културен център G8 - 20,30 ч.
26 март - Euro Cinema - 20,45 ч.