Голяма чаша кафе на ден може да подобри способността ви да помните

Кофеинът е нещото, което кара мнозина от нас да се събуждат сутрин и да са готови за работа. Но извън разбуждащото му действие, той има и други позитивни ефекти.

Изследване на института "Джон Хопкинс" в Балтимор показва, че кофеинът засилва спомените в продължение на най-малко 24 часа, след като е консумиран. В проучването участие са взели 160 участници на възраст между 18 и 30 години, пише MedicalNewsToday.

Резултатите показват, че благодарение на кофеина в кафето се засилва потокът на спомени, които остават в паметта. Така по-късно тези спомени могат да бъдат възстановени по-ясно.

Изследването

За целта на изследването участниците били разделени на две групи. И на двете групи били показвани поредици от изображения. Малко след това на едната група получавала плацебо, а на другата - таблетка с 200 мг кофеин, което се равнява на една голяма чаша кафе.

Виж още: Кафето удължава живота

На следващия ден участниците са подложени на тест колко добре си спомнят картините от предния ден. Групата с кофеина е показала значително по-добри резултати в сравнение с останалите участници.

Това означава, че кофеинът прави затвърждаването на спомените по-ефикасно, но учените все още не са сигурни какъв точно е този биомеханичен механизъм. Приемът на големи дози кофеин обаче не е препоръчителен, тъй като по-голямото количество не гарантира повече и по-ясни спомени, а дори може да бъде опасно за здравето.

Виж още: Повече кафе, повече секс