Повече от 10 специални концерта очакват публиката в зала "България"

Разнообразни концерти включва афишът на Софийската филхармония за остатъка от пролетния сезон. До края на юни у нас се очакват някои от най-добрите световни солисти, които публиката може да слуша на живо в зала "България".

На 21 април е концертът от цикъла "Сцени и маски" с участието на Светлин Русев (солист и диригент), Йоръм Сон (пиано) и Франсоа Салк (виолончело). В програмата: произведения от Моцарт, Менделсон и Шуберт, които отдавна не са изпълнявани на българска сцена.

Седмица по-късно, на 28 април, е Великденският концерт с диригент Урош Лайовиц и една от най-гениалните версии на темата за оплакващата Божия майка в световната музикална литература - Stabat Mater от Антонин Дворжак.

Следващият месец започва с цигуларя Филип Квинт, който на 10 май представя Концерта за цигулка на Корнголд, за записа на който е номиниран за наградата "Грами". На същия концерт ще прозвучи и сюита с музика на Дмитрий Шостакович от филма "Стършел" (Овод, 1955). Диригент е Мартин Пантелеев.

На 12 май е ред за красивата композиция от Сергей Рахманинов "Литургия на Св. Йоан Златоуст", оп.31 в изпълнение на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров.

Феноменалните баща и син Жан-Жак и Александър Канторови представят на 19 май стилен и изящен френски концерт.

22 май идва с блестящия Венециански карнавал с музика от Антонио Вивалди и Клаудио Монтеверди.

Следва празничен концерт по случай 24 май под диригенството на големия австрийски диригент Йоханес Вилднер, диригент на Виенската Щатсопера. На 23 май в зала "България ще звучат произведения от М. Големинов, Б. Сметана, А. Дворжак, П.И.Чайковски, К. Шимановски, М. Глинка, П. Владигеров.

Юни започва с френски привкус заради солиста Никола Балдеру, който на 2 юни ще демонстрира кое прави френската музика толкова желана по световните сцени.

Вечерта на 9 юни е в компанията на пианиста Антоан дьо Гроле и един ерудиран и задълбочен диригент - Драгомир Йосифов. Те представят някои от най-интересните и не толкова често изпълнявани творби на Брамс и Бетовен.

12 юни ни пренася в приказни времена с концерт от поредицата "Шекспир в музиката", с която се отбелязват 400 години от смъртта на Барда.

Концертът на 15 юни акцентира върху красотата на цигулковото творчество на Чайковски в изпълнение на Светлин Русев (цигулка) с диригент Хория Андрееску.

На 19 юни Хория Андрееску и Стефан Тарара поднасят колоритна, емоционална програма с майсторски творби, а няколко дни след това на сцената в зала "България" Мария Принц (пиано) и Матиас Гьорне (баритон) представят "Хубавата Магелона".

На следващия ден, 22 юни, е срещата на публиката с диригента Давид Хименес, Валери Турманов (баритон) и Гладис Роси (сопран) - и програма с дъх на лято и испански страсти.

Месецът завършва на 30 юни с концерт испанска музика на Цветан Недялков (китара) и Иван Керековски (пиано), под диригентството на Константин Илиевски.

Билети за всички събития от програмата могат да бъдат закупени от касата на зала "България". За онлайн резервации: сайта на Софийската филхармония.

Източник: Софийска филхармония