Ако искате да наказвате престъпниците, учете право, съветва от затвора разкаялият се престъпен бос Уайти Бълджър, в когото сега се превъплъщава Джони Деп

За мафиота Джеймс "Уайти" Бълджър се заговори отново покрай филма Black Mass (Черна служба) на режисьора Скот Купър с Джони Деп в главната роля.

Биографичната драма разказва за легендарния бос на ирландската мафия, заловен от ФБР на 81-годишна възраст и осъден през 2013-а.

Сиена Милър се превъплъщава в неговата любовница, Джоел Еджъртън играе агент Джон Конъли, а Бенедикт Къмбърбач е братът на Уайти - Били Бълджър, дългогодишен председател на щатския сенат в Масачузетс.

В звездния актьорски състав са още Дакота Джонсън, Кевин Бейкън, Питър Сарсгард, Кори Стол. Филмът е базиран на книгата от 2001-ва Black Mass: The True Story of an Unholy Alliance Between the FBI and the Irish Mob - и се очаква по кината в края на лятото.

Истинският Уайти Бълджър е на 85 и е зад решетките едва от четири години, но вече показва признаци на разкаяние! Американският в. "Бостън глоуб" разпространи негово писмо, изпратено до три тийнейджърки в отговор на молбата им да се включи в техен училищен проект. В посланието си мафиотът съветва гимназистките,

действително искат да накарат престъпниците да си платят, да запишат право

"Не си губете времето с хора като мен - ние сме в дъното на обществото и по-добре да забравите за нас, не да ни искате съвети за "лидерството".

Напуснах училище в девети клас и поех по грешния път, а брат ми, който е с пет години по-млад, се записа да учи, труди се упорито и изкара 40 години в местния парламент, преди да се пенсионира, беше председател на щатския сенат сума ти мандати, а след като се пенсионира - в управата на Масачузетския университет.

Има девет деца и всичките са висше образование, а четирима от тях са завършили право. Той е по-добър човек от мен.

Моят живот беше пропилян по най-глупав начин, донесе само срам и страдания на родителите и братята ми - и ще свърши скоро", пише Уайти, който излежава

две доживотни присъди плюс още пет години за участие в общо 11 убийства и рекет

"Има много други хора, които заслужават повече вашето време и интереса ви. Аз съм мит, създаден от медиите, за да генерират печалба и да навредят на взаимоотношенията ни, понеже не харесваха неговата независимост и това, че се осмеляваше да подкрепя дневен ред, против който се обявяваха те", обяснява затворникът, очевидно говорейки за брат си Били.

Джеймс Бълджър съветва 17-годишните момичета да посветят усилията си на уебсайт за пациентите на местната болница за военноинвалиди - "добри хора, изолирани от обществото заради раните си, получени в битка. За някои от тях този живот протича в болка и самота, а интересът на учениците към тях ще повдигне духа им и ще спомогне за тяхното по-бързо възстановяване."

В. "Бостън глоуб" припомня, че бившият информатор на ФБР, а впоследствие беглец от закона не проявявал милост към хората, които е изтезавал и убивал. При ареста той

отказал да падне на колене, за да не си изцапа панталоните,

а в съда отправял обиди към свидетелите. За края на този месец е насрочено обжалването на присъдата му, но едва ли писмото на "разкаялия се" мафиот ще омилостиви магистратите...

Девойките се сетили за него, тъй като имали да пишат за лидерите и техните завети - и решили да се откроят с избора на нестандартна личност, затова си избрали него, като доскорошен бос на организираната престъпност в Южен Бостън.

В крайна сметка уебсайтът им за Бълджър спечелил две специални награди - за най-добра употреба на първичен източник и за най-добър проект от историята на щата Масачузетс.

Уайти Бълджър на 30, при влизането си в легендарния затвор Алкатраз, 1959 г., където излежава част от първата си, 9-годишна присъда

Източник: в. "Бостън глоуб"