Гърменци пък дадоха ултиматум на правителството да възобнови събарянията

Апетити към земята, на която се разпростира ромската махала в Гърмер, са причина за опитите за изследване. Това твърдят роми от квартал Кремиковци в Гърмен. Според тях почти сигурно има инвестиционни намерения за строителство в района, а бараките пречат на евентуални проекти.

Строителен проект зад желанието за събаряния

"Вече съм убеден, че някой иска да се възползва от нашето разселване. Махалата се намира на хубаво място, на път за архитектурните резервати Ковачевица и Лещен. Вероятно има апетити към терена. Напуснем ли веднъж домовете си, друг ще сложи ръка върху тях", твърди ромският лидер Юлиян Герасимов.

"Само така си обяснявам силната загриженост на държавата, която притиска общината да ни търси алтернативни жилища на друго място, коментира тарторът, според когото нито едно семейство от гетото няма да напусне доброволно.

"Дори и да им се съборят къщите, хората ще опънат на същото място палатки", заявява той.

Ромският лидер настоява държавата да си свърши работата, но не да бута домовете им, а да позволи да се завърши процедурата по узаконяване на колибите.

"Искаме да сме си заедно, а не да ни разселват по селата, да ни разделят. Няма да мръднем от махалата, ако ще да ни дадат палати да живеем в тях", категоричен е Юлиян Герасимов.

Виж още: Жителите на Гърмен на протест срещу отлагането на събарянията

Гърменци с ултиматум към правителството

Междувременно жителите на община Гърмен дадоха на правителството едноседмичен срок, в който да бъде възстановен законовият ред и да се гарантират сигурността и спокойствието на населението.

Техните представители внесоха в Министерския съвет петиция с над 700 подписа, в която поставят 3 основни искания.

Ако те не бъдат изпълнени, ще бъдат поискани оставките на главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и вътрешния министър Румяна Бъчварова, обявиха Ивайло Байрактаров и Делян Тошев.

"Към този момент е много интересно, защото ми се обадиха тази сутрин, че цялата махала "Кремиковци" се е събрала с копачки и други инструменти в Гърмен, с цел "прочистване" на селото. Нашите хора реагираха мигновено, извика се и кметицата и беше предотвратено това. Някой се опитва да спекулира явно и искат да сгрешим някъде. Управниците да не ни принуждават да вършим нещата, които трябва да свършат те. Тези постройки трябва да бъдат съборени, те са незаконни", заяви Байрактаров.

"Искаме законите, които са за всички граждани, да бъдат приложени - нищо повече. Второто е да се обърне внимание на начина, по който се отглеждат и живеят тези деца, защото те, растейки в такава среда, са лишени от всякакво бъдеще. И третото е МВР да гарантира сигурността и спокойствието на всички граждани в общината", каза Тошев.

Освен това, ако до края на седмицата управляващите не реагират по поставените искания, жителите на Гърмен ще организират протест в София, който ще се проведе в началото на септември.

Източник: "Дарик", "Стандарт", "Фокус"