Песните, които ще създадат подходящата мрачна атмосфера

Хелоуин официално е празник в англоезичния свят, пренесен от ирландци в САЩ, от където машината за популяризиране на празници и превръщането им в маркетингов продукт го разнася из целия свят, просто защото е готино. Така например американците тази година ще изхарчат покрай Хелоуин над 7 млрд. долара за бонбони и костюми.

Иначе по света празникът на Вси Светии, денят, когато душите на мъртвите се връщат от отвъдното, вече е превърнат в годишния повод за милиони души по света просто да се маскират и да прекалят с алкохола на парти.

Не празник, повод за празнуване

В България Хелоуин не е празник, а просто повод за празнуване в костюмирано състояние, в което няма нищо лошо. Дори напротив - забавно е. И точно защото е забавно, ние го подкрепяме.

Ако сте решили да домакинствате на парти по случай Хелоуин, ще ви трябва подходящата атмосфера. Освен изкуствената паяжина, тиквените фенери, гирляндите в черно и оранжево, ще ви трябва и подходящото музикално оформление. Вероятно вече всеки е чул вица, че единствено в България на Хелоуин можеш да видиш Батман, вампири и зомбита да друсат кючек пияни върху масата. Тук обаче говорим за музика, която създава подходящото мрачно и зловещо настроение. Иначе казано - това, което да пуснете просто за цвят преди каквтото там ви допада на душата да си слушате.

Ето някои от нашите предложения за подходяща за атмосферата на Хелоуин парти музика:

1. Nox Arcana – Living Dolls

Nox Arcana са хорор дарк ембиънт банда, с която много подходящо можете да посрещнете гостите си. Те ползват пълния набор от онези стряскащи звуци, които могат да докарат кошмари на по-лабилните духом - музикална кутия в празна стая, зловещ детски смях, зловещ смях на клоун, готически мелодии и каквото още се сетите. Living Dolls пък е нашето лично предложение за най-зловеща тяхна песен.

2. The Nightmare Before Christmas – This Is Halloween

Ако Nox Arcana ви идват твърде зловещи, друг подходящ начин за откриване на партито е тематичната This Is Halloween от "Кошмарът преди Коледа". Всички онези плашещи създания, които припяват, че страната на Хелоуин е техния дом, а основната им задача е да плашат деца и възръстни е приятен начин за започване на едно такова парти.

3. Verse and Bishop – Fifth Of Whiskey

Слабо известният дует Verse and Bishop си заслужава всяка секунда внимание. Стилът е електронен, с рап елементи и брутално мръсно, упадъчно, гениално звучене. Музиката им може да се открие почти само на MySpace профила им, но най-известното им парче, Fifth Of Whiskey, което попадна в саундтрака на първия сезон на "Банши, Пенсилвания", може да бъде намерено и в YouTube. Дуото определено заслужава да попадне в музикалното оформление на всяко парти. Определено ще го направи по-секси.

4. Jay Gordon – Sleep So Long

Което и парче от саундтрака на "Кралицата на прокълнатите" да вземете, няма да сбъркате. Музиката там е мрачна, леко зловеща и секси, което я прави напълно пасваща за парти за Хелоуин. Sleep So Long може да не е най-известното парче от този саундтрак, но според нас най-добре описва горните епитети.

5. Marilyn Manson – Tainted Love

Има ли по-подходящ изпълнител за Хелоуин от човека, на когото цяла година му е Хелоуин? Гримиран, маскиран, скандален, зловещ, плашещ децата и възбуждащ извратените мацки, Мерлин Менсън е жива емблема за празника на Вси Светии, а музиката му е повече от подходяща за подобни мероприятия.

6. Depeche Mode – Personal Jesus

Малко класика никога не вреди. Depeche Mode са мрачни по един особено елегантен начин, освен това милиони ги обожават. Спомнете си блъсканицата на концерта им в София. Ако ги добавите в плейлиста за партито си, определено няма да сбъркате.

7. Robert Wauu – Преструвам се

(Не точно) Българската следа сред нашите предложения е сърбо-шведският режисьор Робърт Уау, който е решил да прави музика на български. От песните му има солидна доза мрачно, зловещо усещане, което заедно с приятната мелодия и ритъм, дават подходящ привкус за Хелоуин парти. Наскоро Робърт Уау издаде нова песен, която е в дует с популярния български актьор Александър Кадиев, която също си заслужава слушането.

8. Rob Zombie – Dragula

Още един тип, чието цялостно съществуване може да се обвърже с Хелоуин. Зомби тематиката е изключително популярна в момента, а Роб Зомби винаги ще е модерен за слушане. Откаченият бунтарски рок звук ще даде необходимата щипка пипер за вкус на хелоуинския ви купон.

9. The Cranberries – Zombie

И докато сме на зомби вълната, популярното парче на The Cranberries има пасва на всички изисквания, за да стане част от мрачната ви вечеринка.

10. Rammstein - Mein Herz Brennt

Какъв ще е този Хелоуин купон без малко Rammstein за цвят. Групата, която издигна шокиращото и скандалното в спектакъл, е задължителна за тази нощ на живи мъртви. А пък Mein Herz Brennt може да създаде по перфектен начин желаната атмосфера.

11. Godsmack - Voodoo

И като за финал - Godsmack - Voodoo. Всеки, който е слушал песента, ще потвърди, че е подходяща. Останалите коментари са излишни.

12. Korn feat. Skrillex - Get Up!

Има нещо извратено и в Korn, и в Скрилекс, а колаборацията между тези два музикални субекти може да роди само нещо болно и изключително музикално. Точно като за Хелоуин.

13. Alice Cooper - Poison

Както вече казахме, класиката трябва да се уважава. А Алис Купър е майстор в музиката, която е едновременно мелодична, популярна и все пак някак мрачна. Най-големият му хит (на който всички ще се зарадват) пък е Poison. 

14. Oomph! - Labyrinth

На немците им е природно дадено да правят зловеща музика. Освен гигантите Rammstein в това отношение има още една група, която си заслужава вниманието - Oomph!. Тяхната музика напомня на по-ранните албуми на Rammstein - изчистена и индустриално звучаща. Шокът продължава да е на ниво, а звученето - стабилно. Labyrinth пък пасва перфектно на всеки Хелоуин купон.

15. И не на последно място - Lordi - Hard Rock Hallelujah

Няма как да пропуснем и тези кичозни страшни мъпети Lordi и песента, която им спечели Евровизия преди няколко години. Музикантите и досега се крият зад псевдоними и се показват пред публика само облечени в чудовищните си костюми. Сякаш цяла година си празнуват Хелоуин.