Шефът на отдела по киберпрестъпност към ДАНС Явор Колев разяснява различните типове измами

Около 250 хиляди успешни атаки се случват във "Фейсбук" дневно. Част от тях се неутрализират. Няма нищо страшно и необичайно в този тип атаки". Това заяви пред Нова телевизия началникът на отдел "Киберпрестъпност" към ДАНС Явор Колев.

Той коментира и новият вирус, който превзе интернет през последните седмици и заразява компютрите с т.нар. "Троянски кон". Вирусът поема контрол върху клавиатурата и мишката на компютъра и краде пароли, лични данни и номера на кредитни карти, като извлечените данни се изпращат на сървър на организираната престъпност и се използват за различни цели.

"Например информацията за електронната поща е търсена от т.нар. "нигерийски измамници". Придобили контрол върху пощата ви, те разпращат мейли към вашите контакти, в които твърдят, че имате проблем и се нуждаете от пари", уточни Колев.

"Човекът в средата", който краде сериозни суми

Освен обичайната кражба на данни, популярна в България схема, носеща името "Man in the middle (Човекът в средата) позволява да се крадат сериозни суми. При нея хакерите контролират кореспонденцията между бизнес партньори. Щом се стигне до голяма сделка и едната компания изпрати сканирана фактура, измамниците я подменят, като правят подобен мейл с малка промяна и слагат своята банкова сметка, на която впоследствие се превеждат парите.

Виж още: Хакери се представят за служители на ДАНС

"Сумите, които се усвояват при подобен тип атаки, са огромни – между 100 хил. и 300 хил. хиляди евро. В България има много такива фирми, които са се подвели. Те използват публични мейли, а не корпоративни", заяви представителят на ДАНС.