Наред с други празници, на 1 октомври отбелязваме и световния ден на вегетарианците, а ползите от тази диета не са само за организма ни, а и за цялата планета

Празникът е установен от Американското вегетарианско общество през 1977 г. и одобрен година по-късно и от Международния съюз на вегетарианците. В САЩ дори отбелязват целия октомври като Национален вегетариански месец.

Различни кампании целят да популяризират на вегетарианската диета. Една от тях е "Постен понеделник", която насърчава хората да изключат животинските храни от менюто си поне за един ден. 

Намаляването на консумацията на месо с 15% (равностойно на един ден в седмицата) снижава риска от хронични заболявания, отразява се положително на здравето и допринася за опазването на планетата. В Китай например масова практика е да се изключи животинската храна два пъти в месеца - на всяко 1-во и 15-о число.

Виж още: Да живеят вегетарианците!

Около 30% от жителите на планетата са вегетарианци, като броят им се увеличават с всяка изминала година, отбелязват от foodpanda, като изброяват няколко важни ползи, които могат да ви накарат да преминете към този начин на хранене. 

1. По-добро здравословно състояние

Проучвания установяват, че вегетарианската диета намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, което са убиец номер 1 и при мъжете, и при жените. След изследване между 70 хил. души над 50-годишна възраст е установено, че за период от шест години смъртността при вегетарианците е била с 12% по-ниска, отколкото при месоядните.

Вегетарианските диети намаляват значително и риска от няколко вида рак: на стомаха, дебелото черво, панкреаса, гърдата, матката и яйчниците.

В допълнение към тези дългосрочни ползи за здравето се виждат и незабавни подобрения в нивата на холестерола, кръвното налягане, кръвната захар, имунитета и работата на храносмилателната система. Немалко хора отчитат също, че изпитват по-малко болки и страдания, вероятно дължащи се на противовъзпалителния ефект от консумацията на повече растителни храни.

2. Загуба на тегло

При проучване на Оксфордския университет при близо 38 хил. пълнолетни граждани изследователите открили, че консумиращите месо са склонни да имат по- висок индекс на телесната маса (BMI).

Освен че вегетарианците са по-здрави, те са също така по-слаби и нямат нужда от вредни диети. Това се дължи на растителните ястия, които са по-богати на антиоксиданти и фибри.

За да запазите здравето си и да имате свеж вид, трябва обаче да сте сигурни, че вашите вегетариански ястия са направени от продукти, богати на хранителни вещества, и не се обработват по нездравословен начин. 

3. Повишава настроението

В допълнение към положителната промяна на тялото ви, консумацията на повече растителни продукти води до подобряване на вашия умствен капацитет. Приемането на полезна храна повишава енергията, усещането за спокойствие и щастие.

Чувството на глад ни прави раздразнителни и неработоспособни, поради което експертите съветват между основните хранения да консумираме плодове и зеленчуци.

4. Подобрява външния вид.

Антиоксидантите подобряват кръвообращението и променят пигментите по кожата. Консумирайте повече пресни сурови зеленчуци, които ще ви помогнат да избегнете преждевременното стареене и бръчките. Косата и ноктите ви ще бъдат здрави и еластични, в
идеална форма.

5. По-пълноценен сексуален живот

Хапването на повече вегетариански ястия стимулира половите хормони и подобрява интимния живот. Когато чешки учени сравнили сексуалното излъчване на вегетарианци и група хора, консумиращи месо, резултатите показали, че мъжете, които избягват животински продукти, са оценени като значително по-привлекателни и приятни. 

Виж още: Вегетарианците са психичноболни?

Междувременно от Вегетарианското общество на Северна Америка цитират изследване на учени от Харвард, според което червеното месо повишава риска от преждевременна смърт. Порция на ден с размера на колода карти увеличава тази опасност с 13%, а във вид на колбас (кренвирш или два резена бекон) нараства до 20%.

Според доклад на ООН ако човечеството престане да яде месо, ще допринесе за борбата с глада по света и най-негативните последствия от климатичните промени.

Ако преминем на безмесна диета, не само ще се предпазим от редица заболявания, но ще се излагаме по-малко и на риска от патогени, пренасяни с храната.

Освен това ще спасим много животни от страдания и болезнена, ужасяваща смърт, ще спестим прясна вода, плодородни почви и още ценни ресурси, ще опазим незаменими екосистеми като джунглите и други местообитания на диви животни, ще намалим парниковите газове, които допринасят за климатичните промени.